30. Међународни фестивал песника за децу ,,Булка“: Главна награда за Јовану Аксентијевић из Крагујевца

Фото: Qmedia

ЦРВЕНКА, 02.10.2023. – Међународни фестивал песника за децу ,,Булка“, који је ове године одржан у Црвенки по 30. пут, традиционално је окупио песнике из свих крајева Србије. У Дому културе који је испунила дечија граја песници су рецитовали своје стихове, а ђаци Музичке школе и Бранко Пражић на гитари у паузама су забављали публику.

По речима директора Дома културе у Црвенки, Милана Вујаковића, велика им је част и обавеза што се ,,Булка“, која је обележје црвеначког Дома културе и општине Кула, организује по 30. пут:

,,Велика је част и обавеза јер је ово 30. Фестивал по реду – један велики јубилеј и обележје нашег Дома културе, нашег места и општине. Најпре желим да се захвалим Општини Кула, као генералном покровитељу Фестивала и Фабрици кекса ,,Jaffa“ која је својим производима увеличала овај скуп. Што се тиче учесника, ове године је око 50 песника послало своје радове. Стручни жири одабрао је 10 најбољих, тако да ћемо вечерас видети ко је победник. Од прошле године на Фестивалу учествују и деца тако да ћемо вечерас видети и такмичење у дечијем узрасту“.

Нагласио је да је главна награда, намењена победнику Фестивала, штампање књиге у вредности од 100.000 динара, те да ће поред првопласираног бити награђени другопласирани и трећепласирани такмичар, док је награда ,,Златна булка“ ове године припала Гордани Малетић:

,,Главна награда за победника, од Дома културе, је штампање књиге у вредности од 100.000 динара. Награђујемо и другопласираног и трећепласираног, имамо и награду црквене општине коју додељује наш свештеник Радован Маљковић, а такође и награду публике која се зове ,,Драгомир Ђорђевић“. Добитник награде за песничко остварење, која носи име ,,Златна булка“, је Гордана Малетић која нам долази из Београда“.

Фестивал је отворио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да је Црвенка сјајан домаћин и да нема лепшег сусрета и дружења него што је на овом Фестивалу:

,,Црвенка је место које окупља различите нације и менталитете, па самим тим и културу. У тој шареноликој башти један цвет заузима посебно место, а то је ,,Булка“, као Фестивал који посебно обележава ово место и нашу општину и већ 30. пут се одржава овде. Окупља дечије песнике и нема лепшег сусрета и дружења него што је овај Фестивал. Црвенка је сјајан домаћин већ 30 година и то ће остати тако и у наредним деценијама“.

Када је у питању биланс награда, у дечијем узрасту 3. место освојиле су Лена Ђуровић и Мила Лукић, 2. место деле Мила Таталовић и Бојана Бановић, док је 1. место припало Еми Кончар.

Награду за најдуховнију песму добила је Љиљана Терентић из Смедерева, ауторка песме ,,Увек пиши срцем, сине“, награду ,,Драгољуб Ђорђевић“ добио је Драгољуб Станковић из Београда, аутор песме ,Где звезде спавају“, а специјалну награду за изузетан допринос организацији Фестивала понео је познати црвеначки песник Милан Мрдаљ.

Председница жирија, Гордана Малетић, прогласила је три првопласиране песме, па је тако 3. место освојио Александар Јањушевић из Крагујевца, аутор песме ,,Метео-баба“, 2. место Милко Грбовић Грмилко из Београда, који се такмичио са песмом ,,Ћутолошки проблем“, а победница Фестивала је 24- годишња Јована Аксентијевић из Крагујевца, која се представила песмом ,,Како је камење некада расло“.

За Јовану је овај пласман велико изненађење, штампање књиге остварење велике жеље, а посебно јој је значајан јер ова песма за њу има изузетан значај:

,,Долазим из Крагујевца и на Фестивалу сам други пут. Јако ми је драго што сам поново овде и што сам се нашла у финалној вечери међу 10 одабраних. Овај пласман био је изненађење за мене, јер нисам очекивала ни најмање, али ми је искрено драго што сам овде и посебно што сам добила награду за ову песму која за мене има изузетан значај, јер сам је написала по причи свог најбољег друга и зато је писана у мушком роду. Много ми значи ова награда. Желела сам да имам књигу, али ће посебан печат имати што је ово књига која је настала због тога што сам добила награду“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ среду 24. Општинска смотра неакадемских ликовних стваралаца општине Кула
Следећаи чланакОбележена стогодишњица постојања фудбалског клуба „Русин“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here