У Дому за старе и пензионере Кула обележен Међународни дан старијих особа

Фото: Агенција инфонет

KУЛА, 02.10.2023. – У Дому за старе и пензионере Кула пригодним програмом обележен је Међународни дан старијих особа. Уједно, овим програмом обележен је и почетак традиционалне манифестације у овој установи,  „Сунчана јесен живота“. На самом почетку присутне кориснике и госте поздравили су директорка Дома за старе и пензионере Кула, Сандра Бабић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић и заменик председника општине Кула, Карољ Валка. У оквиру програма наступао је хор основне школе „Иса Бајић“ и девојачки хор „Виле“ културно-уметничког друштва „Дурмитор“, а такође је и неколико корисника имало прилику да покаже свој таленат када је у питању рецитовање. Међународни дан старијих особа прогласила је Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године да би се нагласила важност осигуравања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становника треће доби. Директорка Дома за старе и пензионере Кула, Сандра Бабић, истакла је да овакве манифестације носе са собом огроман значај, како би најстарији грађани кроз дружење и интеракцију схватили да нису сами и да је друштво увек ту уз њих и за њих:

„Данас се у нашој установи обележава Међународни дан старијих особа, као и почетак наше традиционалне манифестације „Сунчана јесен живота“. Међународни дан старијих особа је важан и посебан дан за све старије особе широм света а октобар је месец посвећен бризи о старима, па смо тако и ми за месец октобар осмислили дружења кроз разне активности са децом, удружењима, Домом здравља Кула, Црвеним крстом, Плавом птицом, Културним центром, Народном библиотеком и свим другим људима и организацијама добре воље. Наши корисници су код нас стекли нови дом уз дружење са људима сличне доби и интересовања, а ми смо ту да им свакодневно пружамо подршку“.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, рекао је да су овакве манифестације прилика да се ближе упознамо са свим изазовима које имају наши најстарији суграђани. Миљанић се, такође, похвално изразио о раду Дома за старе и пензионере Кула, истакавши то да ова установа води рачуна о својим корисницима на један коректан и, пре свега, хуман начин:

„Октобар је месец посвећен најстаријим суграђанима, и пензионерима и онима који су на прагу тог доба. Уједно, овај месец служи и за подсећање са каквим све проблемима и изазовима се најстарији грађани сусрећу. Једна од установа која води рачуна и брине о њима јесте и Дом за старе и пензионере Кула, тако да смо данас овде на једној лепој приредби. Постоје многи програми у нашој општини који су оријентисани ка конкретној подршци најстаријима, а један од тих програма јесте програм услуге геронтодомаћица које финансира општина Кула. Наравно, године које долазе доносиће нове изазове, број старијих лица се повећава и то захтева нову организацију и функционисање многих институција.“

Извор: Qmedia

Претходни чланакТријумф „веверица“ над „Синђелићем“, успех „Липара“ на домаћем терену
Следећаи чланакПочела Дечија недеља: Велики карневал у свим насељеним местима општине Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here