Медијска и новинарска удружења COMNET, PROUNS, DNN, DNV, UMMR и ARTS – обавештење

Foto: Comnet

Медијска и новинарска удружења COMNET, PROUNS, DNN, DNV, UMMR и ARTS најоштрије осуђују скандалозну тврдњу УНС-а да су, наводно, на тајном састанку у среду, у јеку јавне расправе, договорили да се у тексту Закона о јавном информисању и медијима нађе неуставна одредба о овлашћењима Савета за штампу, за све, чак и оне који с правом не признају његову надлежност и наметнути принцип рада „кадија те тужи, кадија ти суди”.

Дакле, према информацији Савета за штампу објављеној на сајту УНС-а, у јеку јавне расправе, у Влади Србије је одржан тајни састанак, односно тајни преговори представника Владе и надлежног министарства са представницима једног дела медијских посленика, и то са онима који су учествовали у радној групи игноришући аргументоване ставове и предлоге другог, већинског дела медијских радника.

Ако се испостави да су тачни наводи представника Савета за штампу да је текст предлога Нацрта ЗЈИМ већ договорен и усаглашен и пре завршетка јавне расправе, онда је то скандал над скандалима који јавну расправу своди на путујући циркус, обичну фарсу и дебатни клуб без икаквог ефекта.

Нама једино остаје да верујемо да и у Влади, а поготово у ресорном министарству, има воље и снаге да се, упркос великим притисцима, у коначни предлог Нацрта Закона о јавном информисању и медијима уграде и аргументовани предлози шире јавности — поготово дела медијских посленика који нису имали прилику да учествују у раду радне групе за израду Закона — а који су презентовани и детаљно образложени на јавним расправама и достављени у писаној форми надлежном министарству.

У супротном, остаће горак укус бесмисла и непотребних трошкова организовања јалових јавних расправа. Ако су то тековине демократизације друштва за које се залажу управо они који тајно преговарају с Владом и ресорним министарством и тиме се хвале, онда ништа…

У Новом Саду, 09.10.2023.

COMNET,
PROUNS,
DNN,
DNV
UMMR
ARTS

Извор: Comnet

Претходни чланакСолистички концерт Марине Бранков у петак у Сивцу
Следећаи чланакФестивал европског филма у Руском Крстуру 13. и 20. октобра

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here