Обележен Светски дан менталног здравља

Фото: zlatiborpress.rs

КУЛА, 11.10.2023. – Јуче је обележен светски дан менталног здравља. Широм света свака осма особа,односно 970 милиона људи, према подацима Светске здравствене организације, живи са значајним менталним тешкоћама.

Светски дан менталног здравља 2023. године је прилика да се људи и заједнице уједине око теме „Ментално здравље је универзално људско право“, како би унапредили знање, подигли свест и покренули активности које промовишу и штите ментално здравље свих људи као универзално људско право.

Стање менталног здравља никада не би требало да буде разлог за лишавање људских права или за искључење из одлучивања о сопственом здрављу. Ипак, широм света, људи са менталним здравственим проблемима и даље доживљавају широк спектар кршења људских права. Многи су искључени из живота у заједници и дискриминисани. Велики број људи не може приступити здравственој заштити која им је потребна.

Светска здравствена организација (СЗО) наставља да ради са својим партнерима како би осигурала да се ментално здравље цени, унапређује и штити, и да се предузму хитне мере како би сви могли да остваре своја људска права и приступ квалитетној заштити менталног здравља који су им потребни.

Извор: Институт за јавно здравље Војводине

Претходни чланакЈесењи фестивал цвећа у петак и суботу у Кули
Следећаи чланакПУ у Сомбору: На подручју општине Кула евидентиране две саобраћајне незгоде

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here