КУД гуслара „Марко Миљанов“ обележило 75 година постојања

Фото: Qmedia

КУЛА, 16.10.2023. – Културно-уметничко друштво гуслара „Марко Миљанов“ из Куле свечаном скупштином обележило је 75 година постојања. Поред чланова друштва, скупштини су присуствовали и пријатељи друштва, као и представници локалне самоуправе. Председник управног одбора Културно-уметничког друштва гуслара „Марко Миљанов“, Страјко Међо, рекао је да је друштво настало на темељу интересовања и љубави према гуслама становништва које је колонизацијом након рата дошло у Кулу:

„Ова манифестација је посвећена обележавању 75 година од настанка друштва „Марко Миљанов“, које је уједно и најстарије гусларско друштво на простору бивше Југославије. Друштво је настало на иницијативу Милана Барјактаревића, гуслара светског гласа који је 30-их година прошлог века живео у западној Европи. Реч је о човеку који је добитник многих међународних признања и који је видео да у тадашњем кулском срезу има велики број љубитеља гусала. Ступио је у контакт са становништвом и тако је настало гусларско друштво „Кула“. Организовали су манифестације, гусларске вечери, свадбе и посела и друштво је функционисало до 1972. године, када друштво добија садашњи назив и када почиње да учествује на фестивалима, што траје до данашњих дана“.

Председнику општине Кула, Дамјану Миљанићу, чланови друштва уручили су признање за подршку коју локална самоуправа пружа, а која је драгоцена када је само функционисање друштва у питању. Миљанић је истакао да му ово признање веома значи, посебно када се има у виду да је признање додељено на иницијативу Батрића Чуровића, човека који нажалост више није међу нама, али и човека који је својим радом и залагањем остао упамћен како у овом друштву, тако и уопште међу становништвом општине Кула:

„Једна оваква традиција није мала ствар и заслужује свако поштовање. Посебно ми је драго признање које сам добио, не само зато што је од овог друштва, већ и зато што је признање уручено на иницијативу Батрића Чуровића, човека који је обележио не само ово друштво, већ и Кулу у целини. Мало је људи који нису знали за Чуровића и његове добре особине, као и за његов ангажман у друштву „Марко Миљанов“, те ми је и због тога драго због овог признања“.

Заменик председника општине Кула, Карољ Валка, рекао је да један овакав јубилеј није мала ствар и да је општина Кула богата средина, имајући у виду број националних заједница које у њој живе:

„Искористио бих прилику да члановима друштва честитам јубилеј. Период од 75 година није мала ствар и сви ми који негујемо културу разних народа и народности треба да будемо поносни на рад и постојање оваквих друштава. Општина Кула је богата локална средина са аспекта броја националних заједница које у њој живе, као и са аспекта броја културних манифестација и дешавања у њој, а друштво „Марко Миљанов“ свакако даје свој допринос у очувању културе и традиције наше локалне заједнице“.

Гуслари овог културно-уметничког друштва махом су људи који иза себе имају вишедеценијско искуство у свету културе у општини Кула и који су призната имена у гусларском свету. Гуслар са најдужим стажом у овом друштву је Ратко Јоковић, који је истакао да гусле имају веома важну улогу у очувању културе и традиције нашег народа, посебно у данашњем времену убрзаног живота у којем традиција често пада у други план:

„Част ми је кад могу рећи да нешто што је било добро  наставља  се и дан данас. Било је лепо дати свој допринос у функционисању друштва, а и данас ми је једнако драго када видим да друштво испуњава своју улогу очувања традиције и обичаја. Гусле су неизоставан део културе и традиције нашег народа, од Његоша па до данашњих дана, и на нама је одговоран, али и леп, задатак да их чувамо од заборава, јер чувајући гусле чувамо сами себе“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ Дому културе у Сивцу одржано Вече са Ђорђем Додом Марковићем
Следећаи чланакСредња стручна школа из Црвенке прославила 100 година постојања

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here