У Дому културе у Сивцу одржано Вече са Ђорђем Додом Марковићем

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 16.10.2023. – Удружење књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“ из Куле организовало је Вече са Ђорђем Додом Марковићем, прваком Народног позоришта у Бањалуци, које је одржано у Дому културе у Сивцу.

Додо је својим говором, одломцима из представа, рецитовањем песама и досеткама забавио и разнежио публику, а у томе су му помогли глумци Драмске секције ,,Велимир Сандић Вељко“ Дома културе Сивац, Мишо Стијеповић и Јован Паул, док су музички програм употпунили Иван Лешчешен на гитари и Максим Мудринић на гајдама.

Идеја за организовање овог догађаја родила се након Додовог сусрета са Гавром Веселиновићем, због чега је изузетно срећан с обзиром на то да га за Дом културе у Сивцу вежу дивне успомене:

,,У априлу сам био у Кули, где ме је Гавра Веселиновић срео на улици и позвао у Удружење. Прочитао сам његову песму ,,Војводина“, научио је напамет и снимио је како би се за њега чуло, а Гавра је инсистирао да се нађем у Сивцу. Изузетно сам радостан јер сам овде први пут певао и играо на сцени са Мишовим оцем, тако да је за мене посебан угођај када дођем у Сивац“.

Додо има импресивну каријеру, са преко 110 премијера, а само му једна главна улога фали да заокружи број од 30:

,,У каријери сам одиграо око 110 – 115 премијера, од тога је 6 – 7 представа одиграно преко 100 пута.  ,,Кокошку“ играм 22 године и ишла је преко 140 пута. ,,Министарка“ са Цецом Бојковић играна је 117 пута, а ,,Пигмалион“ и ,,Жиранти“ такође преко 100 пута. Фали ми још мало и планирам да одиграм још једну главну улогу и да тако заокружим број од 30 главних улога. Омиљена улога ми је улога у ,,Пигмалиону“, то је невиђена улога, први пут да је нека представа одиграна преко 100 пута у  Бањалуци“.

Како каже, волео би да представу одигра у Кули, што прилично много кошта, због чега и не долазе, али волео би да ова публика види колико је напредовао у односу на пре, када је био аматер.

Председник Удружења књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“, Гавра Веселиновић, истакао је да имају у плану да са овим иду и даље, уз извесне корекције:

,,Дуг је  период нашег познанства и пријатељства. Када смо се срели испред ,,Стаза“ испричали смо се и створила се идеја да урадимо нешто. Нисмо знали на који начин, али се то полако формирало. Имамо у плану да са овим идемо и даље, вероватно ће ту бити још неких корекција, али је задовољтво дружити се са Додом који је велики првак Народног позоришта РС у Бањалуци“.

Када је реч о будућим плановима Удружења, идеја им је да организују велики пројекат – Конкурс за песнике, прозаисте и ликовне уметнике, па се надају средствима која ће моћи да подрже њихове идеје:

,,Удружење не може радити без бар неких минималних средстава, али ми и са тим минималним средствима излазимо на крај, организујемо промоције, књижевне вечери, позивамо пријатеље из других удружења. У плану је да се до краја године одржи Конкурс за песнике, прозаисте и ликовне уметнике. Уколико будемо имали разумевања од Општинске управе, а добио сам одређене назнаке, ми ћемо то и спровести у дело. У питању је велики пројекат са жиријем веома познатих песника, са изузетним програмом, али о том – потом. Што се тиче даљих пројеката, имамо дивну сарадњу са децом из ,,Плаве птице“, са њима сваке године радимо радионице, а до краја године планирамо да урадимо још једну радионицу. Са њима је рад изузетан, а однос је толико невин и мио, та љубав је чиста и зрачи“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакСедмодневни извештај о стању квалитета ваздуха
Следећаи чланакКУД гуслара „Марко Миљанов“ обележило 75 година постојања

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here