Апел грађанима Западнобачког округа о паљењу ватре на отвореном простору

Fotó: Agrosavjet

СОМБОР, 17.10.2023. – На територији Ватрогасно-спасилачког батаљона Сомбор у јесењем делу године повећана је опасност од пожара на отвореном простору. Најчешћи узрок пожара је људски немар и непажња, а у овим пожарима најчешће гори сува трава, ниско растиње и стрне житарице.

Подсећамо грађане да не спаљују суву траву, ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору јер на тај начин могу угрозити своју и безбедност људи око себе, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Такође, скрећемо пажњу да је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом се забрањује ложење ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, за физичка лица предвиђене су казне од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.

Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број 193, а уколико је пожар мањег интензитета грађани могу сами да покушају да га угасе, али никако по цену своје безбедности.

Инспектори Одељења за ванредне ситуације појачано контролишу спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забране биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Извор: ПУ Сомбор

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакУ Пекингу потписан уговор за изградњу саобраћајнице „Осмех Војводине“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here