Уручени уговори за самозапошљавање, општина Кула богатија за 13 нових предузетника

Фото: Општина Кула

КУЛА, 19. 10. 2023. – У свечаној сали Скупштине општине Кула одржана је свечаност поводом доделе 13 уговора корисницима програма самозапошљавања. Реализацијом ове мере активне политике запошљавања општина Кула богатија је за 13 нових предузетника. Програм је финансиран удруженим средствима Националне службе за запошљавање и општине Кула у укупном износу од 3,9 милиона динара. Новорегистроване предузетничке радње бавиће се производњом намештаја, угоститељством, фризерским и козметичким услугама, превозом, одржавањем и постављањем водовода, канализације и клима уређаја, аутомеханичарским услугама, дрводељством и другим делатностима. Свјетлана Нешић, начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништва, образовања и обуке Националне службе за запошљавање, филијала Сомбор, изразила је задовољство сарадњом са општином Кула, која је активно ангажована у програмима Националне службе за запошљавање, с обзиром да су се управо ти програми показали као успешни када је у питању смањење стопе незапослености и подстицање предузетничког духа код грађана кулске општине:

„Када је реч о програму суфинансирања мера које заједнички спроводимо са локалним самоуправама, он је још давно дефинисан Акционим планом за запошљавање од 2021. до 2023. године, као и Стратегијом запошљавања. Сваке године се расписује јавни позив, када локалне самоуправе конкуришу за средства и мере и потом заједнички реализујемо веома важне мере. Општина Кула, углавном, сваке године користи програм субвенција за самозапошљавање, јер је препознала да је то један од битних програма који доприноси запошљавању лица на овим просторима и унапређењу привредне климе. Ове године општина Кула је издвојила средства у укупном износу од два милиона динара, Национална служба је доделила још 1,9 милион динара и то је било довољно да се 13 лица финансира са 300 хиљада динара како би започела свој посао и стаж у свету предузетништва“.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, рекао је да локална самоуправа увек и у сваком моменту има слуха и разумевања за предузетничке идеје њених грађана и да се реализација тих идеја, кроз сарадњу са Националном службом за запошљавање, показала као право решење у даљем побољшању економске слике општине Кула:

„Програм субвенција за самозапошљавање расписан је много раније, тај поступак мало дуже траје зато што и сам конкурс мора бити доступан грађанима, па се мора оставити довољно времена, потом је ту и оцењивање свих пројеката које ради Национална служба за запошљавање, а затим и потписивање уговора, које је завршено у претходном периоду. Уговори су подељени, средства су обезбеђена и пребачена корисницима који су завршили процес отварања својих фирми и данашњим даном, на седници Савета за привреду која је претходила овој додели, презентовани су планови за наредни период, као и све оно што је урађено у овој години. Трудимо се да сваке године педесетак људи на нивоу општине или самостално реализује свој неки бизнис или да добије шансу да одради приправнички стаж или, ако је у питању категорија теже запошљивих лица, да добију шансу за своју плату у периоду од шест или девет месеци. За наредну годину предложени су слични програми за реализацију, с тим што се увек трудимо да покушамо да уведемо неке новине и мислим да ћемо следеће године имати још већи број упослених лица.“

Извор: Qmedia

Претходни чланакПУ ,,Бамби“ Кула: До краја године субвенције за другорођену децу
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here