Обележена годишњица ослобођења у Другом светском рату

Фото: Qmedia

КУЛА, 20.10.2023. – Полагањем венаца на Споменик палом борцу у парку у центру Куле обележен је Дан ослобођења у Другом светском рату. Венце су положили  председник општине Кула, Дамјан Миљанић, заменик председника општине, Карољ Валка, чланови делегације СУБНОР-а општине Кула и чланови Удружења пензионера. Програм је водио Филип Пронек, председник КУД ,,Иван Сењук“, а говорио је и Гавра Веселиновић, председник Удружења књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“.

Председник општине Кула обратио се присутнима и истакао да општина Кула и СУБНОР на овај начин, полагањем венаца, подсећају на важан део историје ових народа. Захвалио се удружењима која учествују у обележавању овог догађаја, уз жељу да се овај догађај наредне године омасови:

,,20. октобар је Дан ослобођења Куле од фашизма – значајан дан у историји нашег места и у историји наше државе. Општина Кула и СУБНОР то увек обележе полагањем венаца и кратким подсећањем на тај део историје ових народа. Следеће године је значајан јубилеј и уверен сам да ћемо направити већи скуп и то значајније обележити. Желим да се захвалим СУБНОР-у као кровном удружењу које је организатор целог догађаја, као и другим удружењима која су увек присутна – удружењима пензионера, представницима ,,Сењука“ и Удружењу књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“ који увек дају свој допринос. Жеља нам је да у наредном периоду овај догађај и ово подсећање на значајан датум у нашој историји омасовимо, приближимо младима и да следеће године на овом месту буде више младих људи који ће на тај начин одати почаст онима који су погинули у борби против фашизма“.

Председник СУБНОР-а општине Кула, Жарко Поповић, нагласио је да ће следеће године бити навршено 80 година од ослобођења Куле, што планирају да обележе пригодним програмом;

,,Сваке године, 20. октобра, на Дан ослобођења Куле, СУБНОР општине Кула и локална самоуправа полажу венце. СУБНОР је од 5. маја усвојио нови статут, где то није само полагање венаца на споменик ослободиоцима 1941 – 1945, већ је то сада СУБНОР ослободилаца свих ратова. Сада та борачка организација жели да се врати на старе стазе, а посебно идуће године, пошто ће тада бити навршено 80 година од како је Кула ослобођена, да учествујемо са другим програмом, а тај програм обухватиће друге активности, чак ћемо организовати и просвету. Потомци никада не смеју да забораве колико је погинуло наших бораца, наших предака“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОбјављене нове цене горива
Следећаи чланакОпштински фудбалски дерби у Руском Крстуру, „Кула“ дочекује БСК

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here