У Кули одржана 24. Зонска смотра ликовних уметника аматера

Фото: Qmedia

КУЛА, 20.10.2023. – У Галерији културног центра у Кули свечано је отворена 24. Зонска смотра ликовних уметника аматера општина Апатин, Сомбор и Кула. Од 42 изложена рада, чак 29 прошло је у следећу и последњу фазу такмичења, а значајно је поменути да је од 13 радова из општине Кула чак 12 обезбедило учешће на Покрајинској смотри која ће се одржати у Новом Бечеју 12. новембра.

Фото: Qmedia

Овогодишњи селектор Зонске смотре, историчар уметности Миле Игњатовић, истакао је да и ове године има доста квалитетних радова, као и да је танка разлика између аматерског и академског сликарства:

,,Оно што могу да кажем, а што ме не изненађује јер сам већ неколико пута овде отварао изложбе самосталних сликара и сликара аматера, је да је увек било доста квалитетних радова. Ово не говорим из куртоазије према људима који воде ову установу, већ заиста сматрам да има врло квалитетних уметника и често наглашавам да је танка разлика између аматерске уметности, односно аматерског сликарства, и академског сликарства. Знам да има противника тог мишљења, али је моје право да на основу дугогодишњег искуства  резонујем на тај начин. Наравно, постоје одређени критеријуми: тема, боја, светлост и форма, који чине пикторалну целину у коју улазе сви ти хармонизовани елементи и који дају функционалност слици“.

Саво Мучибабић, секретар Савеза уметничког стваралаштва Војводине, истакао је да је по броју одабраних радова ово можда и рекорд у последњих десетак година, а да је Кула, иако не велико место, једно од најзначајнијих за Савез уметничког стваралаштва Војводине:

,,Из године у годину ова средина, односно Кула, је практично центар Западнобачког округа, где излажу сликари из Апатина, Сомбора и Кула. Сваке године одлазимо задовољни са овог места јер се сусрећемо са великим бројем квалитетних радова. Од преко 40 радова, наш селектор одабрао је чак 29, што се никада до сада није десило и значи да је изложба веома квалитетна, чему се нарочито радујемо. Видимо један број нових аутора, који нису излагали до сада, што је такође добро и што охрабрује. Што се Куле тиче, она није велико место, али је једно од најзначајнијих за Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине, јер се овде одржава и Републички фестивал аматерских позоришта, Зонска смотра дечијег фолклорног стваралаштва, Зонска смотра фолклорног стваралаштва одраслих и Зонска смотра ликовног стваралаштва. Посебно је значајно то што руководство Куле подржава Културни центар и ове манифестације. Радује ме што има један број нових, младих аутора, који до сада нису излагали и то нам указује на шансу да се стваралаштво ликовних уметника аматера у кулској општини и овој зони и даље развија. Све је више младих који сликају, неки се не усуђују да изложе своје радове, али сигурно је да има потребе да се оно што се ради покаже и пред другима и то је нека врсте едукације јер сви који дођу на изложбу и виде шта је стручни селектор одабрао, могу да виде неке нове идеје, а масовност ликовног стваралаштва Војводине свакако је у успону“.

Учешће на Покрајинској смотри обезбедили су следећи аутори: Јосип Клер, Златко Жекић, Славица Пешикан, Миладин Шљукић, Миланка Раонић, Неда Рајачић, Зорица Рас, Томислав Божовић, Ерика Толди, Жељко Ворински, Никола Капичић, Снежана Давидовић, Милица Ковачевић, Драган Личина, Душан Гладић, Сања Шијан, Светлана Зарић, Споменка Путник, Ивана Анрековић, Славица Богишић, Данијел Коловић, Анастасија Вигњевић,  Елена Огризовић, Елеонора Корил, Саша Ловренов, Марија Шилинг, Марија Туркаљ – Матић, Трифун Мацура и Александра Бандобрански.

Извор: Qmedia

Претходни чланакНСЗ: Данас и  сутра исплата редовне и привремене новчане накнаде за септембар
Следећаи чланакОбјављене нове цене горива

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here