У току чишћење сметлишта у Липару, до следеће године санирање свих депонија

Фото: Qmedia

ЛИПАР, 24.10.2023. – У току је санирање сметлишта у Липару. Ово сметлиште је већ извесно време правило проблем грађанима овог насељеног места, с обзиром на то да је зашло у приватне парцеле, блокирало атарски пут, а ветар је разносио смеће што је  правило проблеме пољопривредницима.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да је по плану да све депоније у општини Кула буду потпуно саниране. Протекле године санирана је депонија у Крушчићу, ове године у Црвенки, а сада је на ред дошло и сметлиште у Липару:

,,По нашем плану управљања отпадом, ово сметлиште, а однедавно и сметлишта у Крушчићу и Руском Крстуру се више не користе. Смеће из Липара, Крушчића и Руског Крстура се већ годинама одвози за Кулу. По плану је да до следеће године све ове депоније буду потпуно саниране. У Крушчићу је прошле године депонија потпуно санирана, пошумљена и један мањи део остављен је да се користи за грађевински отпад и шут у Крушчићу и постављена је нова камера која прати и контролише да ли неко неодговорно баца смеће. Ове године смо на улазу у Црвенку санирали једну дивљу депонију која је настала углавном од грађевинског отпада. Та површина је потпуно поравнана, а ове године планирамо и њено пошумљавање. Сада је кренуло санирање овог сметлишта у Липару, где је такође предвиђено да се највећи део сметлишта одгура у постојеће рупе и да се део смећа и грађевинског отпада одвезе, да се ова површина уреди, да се, слично као у Крушчићу, један део остави за одлагање грађевинског отпада и да се постави видео надзор који ће контролисати овај простор. Санирањем сметлишта у Липару, која је већ зашло на приватне парцеле, ослободићемо приступне путеве. Ради се о великој површини и великом сметлишту и предвиђено је да се ове године уради 50% посла, а да се следеће године и заврши. Представљало је велики проблем за пољопривреднике на околним парцелама јер је ветар разносио смеће, а неодговорни грађани су истресали смеће на атарски пут и блокирали га, тако да је било више проблема на овој парцели и овим радовима то ће бити решено“.

Када је реч о будућим плановима, тренутно се ради пројектна документација за Трансфер станицу у Кули, а у плану је да она са радом почне крајем следеће године, што би омогућило селектовање и рециклирање отпада и затварање и пошумљавање депонија:

,,У склопу изградње регионалне депоније тренутно се ради пројектна документација за Трансфер станицу у Кули. Затим следе већи и комплекснији послови – изградња Трансфер станице у Кули и санација кулске депоније. У плану је да Трансфер станица почне са радом крајем следеће године. Ради се о огромном пројекту  који обухвата општине Апатин и Оџаци и Град Сомбор. Са изградњом Трансфер станице би и сивачка и црвеначка депонија престале да се користе, биле би саниране и служиле би само за грађевински отпад. Тиме би један огроман посао на територији општине Кула који никада није био решаван,  био решен, а то је да депоније буду затворене, саниране и пошумљене, да се отпад који се прикупља са територије општине Кула селектује и рециклира, а оно што не може да се рециклира возило би се на регионалну депонију у Сомбор. Комплетан отпад селектује се у две канте – једна канта била би за отпад који се може рециклирати, а друга за овај други отпад. То је прва селекција коју ће радити сами грађани, затим ће се селекције вршити на Трансфер станици и затим ће се отпад одвозити на регионалну депонију“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакВелики успех атлетичара „Хајдук Маратон тима“ на првенству Србије у кросу
Следећаи чланакПостављене рампе на прилазу игралишту на Малом Стапару

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here