Данас представљен и пуштен у рад систем ,,Пронађи ме“

Фото: АА, Србија

СРБИЈА, 25.10.2023. – У Србији је данас пуштен у рад систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица ,,Пронађи ме“ који у више земаља света већ постоји као Amber Alert.

Систем је настао у Сједињеним Америчким Државама 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је да ће се Amber Alert систем „Пронађи ме“ разликовати од сличних система у свету по томе што се радило на превазилажењу проблема и мањкавости које су друге земље имале, али и да је тај систем прилагођен условима у Србији.

Јурић је објаснио да ће се систем развијати у две фазе. У првој фази медији ће прекинути са емитовањем својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута. Затим ће мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП). Такође, ЈП ,,Путеви Србије“, аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

Друга фаза надоградње система почеће одмах након прве фазе и она ће укључити друге чиниоце који треба да учествују у ширењу информација о несталом детету – тржни центри, бензинске пумпе, дакле нафтне компаније, ту ће бити и банке и друга места где је велика фреквенција људи.

Извор: РТВ

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакСребрно одличје за Дом културе Сивац на 59. Фестивалу музичких друштава Војводине

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here