Донација за ДВД из Сивца: Ватрогасно возило са вредном опремом

Фото: Qmedia

КУЛА, СИВАЦ, 01.11.2023. – Добровољно ватрогасно друштво из Сивца је, од Добровољног ватрогасног друштва из Немачке, на поклон добило квалитетно и изузетно вредно ватрогасно возило са комплетном опремом која ће у потпуности задовољити све њихове потребе.

Чланове ДВД из Сивца и госте из Немачке угостио је председник општине Кула, Дамјан Миљанић, у присуству председника Скупштине општине Кула, Велибора Милојичића. Они су поразговарали о функционисању добровољних ватрогасних друштава из Немачке, разменили су искуства и изнели будуће планове, а затим су отишли у Сивац где су имали прилику да виде камион и сву пропратну опрему и да чују нешто више о истој.

Командир ДВД Сивац, Славко Пурић, се захвалио на вредној донацији и истакао да је следећи корак позивање младих људи да им се прикључе:

,,У последњих двадесетак година, од када Удружење подунавских Шваба долази у Сивац, ми смо из Ватрогасног друштва лобирали да нам се уступи нека донација уколико су у могућности, првенствено ако је могуће ватрогасно возило. После година упорног инсистирања, успели смо да га добијемо. Они су добили нови контигент и ослободили су се старих возила, али је у питању сјајно и квалитетно возило, у рангу најквалитетнијих возила које имамо у ватрогасних друштвима. Вредност опреме је скоро као вредност камиона. У тај део опреме се рачунају основни елементи – црева, млазнице, али ту су и пумпе на струју и бензин, агрегат од 8 киловата, моторне тестере, боце са кисеоником, вентилатори за извлачење дима… ово возило има сву опрему са којом једно ДВД може да функционише и не треба нам ништа од опреме. Први следећи корак је позив младих људи да нам се прикључе. Активности су спале на неколико људи који су већ у годинама. Проблем су млади кадрови и добили смо задатак – да бисмо постојали морамо формирати јединицу од минимум 10 људи који ће бити обучени са аспекта противпожарне заштите, дакле морају положити испит који је меродаван да би се бавили овим послом и проћи лекарски преглед. Наравно, све је то у волонтерском смислу и на добровољној бази и у плану је да ти људи имају неке бенефите – бесплатне улазнице за базен, домове културе, стадионице, градске аутобусе, чак и бонус на електричну енергију итд“.

Фото: Qmedia

Председник општине Кула истакао је да се из године у годину средства улажу у опрему и објекте, као и да ће, по ономе што је урађено за добровољна ватрогасна друшттва, ова година остати запамћена:

,,Сваке године посебна пажња се посвећује добровољним ватрогасним друштвима и у претходних неколико година она на територији општине Кула добијају све већа средства, улаже се у опрему и објекте. Ова година је посебно значајна јер је урађена поправка на крову у Руском Крстуру и вредност радова је око милион динара. Саниран је објекат ДВД у Крушчићу, набављено је доста опреме, издвојена су значајно већа средства него претходне године по Конкурсу који добијају ДВД и то  је тренд сваке године, а ево сада једна вредна донација из Немачке. У питању је полован, практично као нови камион, са комплетном опремом која иде у пратњи возила. Ово је веома вредна донација која ће додатно поспешити рад овог ДВД, а биће  значајна и за целу општину. У децембру очекујемо отварање потпуно нове зграде за професионалну јединицу. Део опреме смо већ обезбедили, тако да ће општина Кула имати и нови објекат професионалне ватрогасне јединице, поред новог објекта полицијске станице. По ономе што је урађено за добровољна ватрогасна друштва, ова година ће остати убележена у историји Куле као година када су решене значајне ствари – професионална јединица после готово 50 година напокон добија објекат са свим садржајима за одмор и професионални рад, са гаражом, радионицом и теретаном, а ДВД су направила значајан помак и у објектима и у опреми“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПУ у Сомбору: На подручју општине Кула евидентиране две саобраћајне незгоде
Следећаи чланакЂиласов десни бек: Јовановић одиграо игру за НАТО колону, па растурио десницу у парампарчад!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here