Изложбом ,,Свевремени Његош“ отворени овогодишњи ,,Његошеви дани“

Фото: Qmedia

КУЛА, 06.11.2023. – Изложбом ,,Свевремени Његош“ и беседом проф. др Мила Ломпара отворени су овогодишњи ,,Његошеви дани“. Прве вечери манифестација је одржана у сали Црногорског омладинског дома, а наредне недеље, у петак и суботу, преселиће се у већи простор – у салу Културног центра у Кули.

Салу Црногорског омладинског дома прве вечери манифестације испунили су звуци гусала, а уз гусларе Љубишу Атељевића и Пера Вујовића наступили су и Дечији хор КУД ,,Дирмитор“ и мушка изворна група, као и песници Благоје Баковић и Мирослав Алексић. Манифестацију је отворио председник КУД ,,Дурмитор“ Милован Вуковић који је истакао да им је циљ обележавања Његошевих дана да што више врате Његоша тамо где припада, као темељ традиције и културе нашег народа:

,,Ову манифестацију, у оквиру програмских активности КУД ,,Дурмитор“ започели смо пре 10 година, обележавањем 200 година од рођења Петра Петровића Његоша, пригодном бесеом и културно уметничким програмом. Од тада, сваке године у ово време утемељили смо фестивал традиционалне песме, гусала и свирке у славу Његошу. Ове године је први пут овако, у ширем обиму. Са три дана програма обележићемо Његошеве дане и циљ нам је да што више вратимо Његоша тамо где припада и где је увек припадао, као темељ културе и традиције нашег народа“.

У петак, 10. новембра, од 19 часова у сали Културног центра у Кули наступиће 9 младих гуслара који похађају школе гусала у Плужинама, Никшићу и Подгорици, као и песници Ранко Мићановић, Рајко Палибрк и Бошко Маринков. Програм ће  употпунити и етно солиста Маша Војводић и Девојачки хор ,,Виле“. Последњег дана манифестације, у суботу 11. новембра од 18 часова, такође у сали Културног центра у Кули, биће одржан 11. Фестивал изворне песме, гусала и свирке на архаичним инструментима ,,У славу Његошу“. Улаз је слободан!

Извро: Qmedia

Претходни чланакУпис у катастар од суботе искључиво дигиталним путем
Следећаи чланакКошаркаши „Хајдука“ убедљиви у Новом Саду, „веверице“ у победничком ритму

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here