Одржана 49. Међуградска изложба ситних животиња у Кули

Фото: Qmedia

KУЛА, 06.11.2023. – Оцењивањем експоната у спортској хали ОШ ,,Петефи бригада“ у Кули почела је 49. Међуградска изложба ситних животиња коју традиционално организује Удружење за заштиту и одгој ситних животиња ,,Кула“ уз подршку Општине Кула и Туристичке организације општине Кула. Животиње су и ове године оцењивале искусне судије, а власници оних најбољих кући су понели одличја и награде. Изложба је трајала у суботу и недељу, када је иза школе, на фудбалском терену, организована берза ситних животиња, па су тако посетиоци могли да купе и понесу кући свог новог, малог пријатеља.

На отварању изложбе организаторима, судијама и посетиоцима обратио се председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је истакао да без људи из Удружења, који улажу огроман рад и труд у организацију овог догађаја, ништа не би било могуће:

,,Изложба, односно сама манифестација, полако расте. Изложба је дужи низ година била у мањем простору и делом у дворишту, а од прошле године је прешла у овај простор и то се показало сјајно. Ове године је изложба још боља него претходних година и стално имамо неке новитете. Као што је изложба прошле године ушла у овај простор, сада је и продајни део променио своју локацију. Опредељена је много боља локација – у дворишту хале, и уверен сам да ће ова година надмашити најуспешнију годину, а то је била прошла. Све то – предлоге, организацију и огроман рад спроводе људи из Удружења ситних животиња ,,Кула”. Општина Кула и Туристичка организација помажу у финансијском и организационом смислу, али без огромног ангажовања људи из Удружења ово не би било могуће“.

Председник Удружења за заштиту и одгој ситних животиња ,,Кула“ Горан Комненић захвалио се Општини Кула на финансијској подршци и додао да се труде да сваке године направе што лепшу, већу и бољу манифестацију:

,,Изложба увек захтева велику припрему и захвални смо општини Кула што нам је учинила да добијемо један лепши простор за продајну берзу. То је био велики посао јер је требало раскрчити дрвеће и грање око школе како бисмо имали већи простор за продају. Прошле године људи су се  жалили због велике гужве и мањка места за паркирање, тако да ће овај простор учинити да све буде лакше и лепше. Што се тиче саме изложбе, имамо 188 излагача, чак имамо и излагаче из Румуније. Изложено је 730 голубова, 52 кунића, појединачно велике живине 68, појединачно мале живине 40, волијерног излагања 10 и 85 птица. Сваке године гледамо да направимо што лепшу, већу и бољу манифестацију, а без подршке општине ми ово не бисмо могли да исфинансирамо. Ово је велики посао и унесе се пуно инвентара за кратко време. Трудимо се да се сваке године скупимо, организујемо и да након манифестације све вратимо на своје место, да буде чисто и уредно, како нико не би имао замерке на наш рад и наше Удружење“.

Фото: Qmedia

Председник Асоцијације удружења одгајивача ситних животиња Републике Србије Игор Громиловић истакао је да су се стекли сви потребни услови да се следеће године Кули понуди кандидатура за одржавање Државног шампионата ситних животиња Републике Србије:

,,У Кули сам од када су започете изложбе ситних животиња. Ја сам одрастао уз овај хоби и с обзиром на то да сам Сомборац често сам овде. У последње две године Кула је, од једне мале манифестације која је била у скученом простору, сада израсла у озбиљну манифестацију. Као потпредседник Асоцијације и као неко ко је из овог дела Србије, желим да Кули следеће године понудимо кандидатуру за одржавање Државног шампионата ситних животиња Републике Србије. Они су, овом другом изложбом која се одржава у спортској хали, стекли све услове за једну такву манифестацију“.

Међу бројним судијама био је и Слободан Свркота, судија за куниће, који је нагласио да је изложба сваке године све боља и да је животиња све више, на чему је честитао организатору:

,,Што се тиче квалитета, задовољни смо. Сваки кунић мора да се извади и прегледа. Позиције су његов екстеријер, како изгледа у ставу, густина длаке, чистоћа, боја, дужина уха, глава итд. За идеалног кунића збир је 100 бодова, међутим као и у животу не постоји ништа идеално тако да се додељени бодови сабирају и постоји одређена оцена за одређени број бодова. С обзиром на то да сам из Сомбора и да смо скоро комшије, сваке године сам присутан овде и сваке године је све боље и боље, све више животиња, тако да заиста свака част организатору“.

Пажњу нам је привукао Лацко Чонгор, који се са својим папагајем Макијем, који је потпуно слободан, креће по читавој хали и изван ње. По његовим речима, Маки је тек усавршио основне вештине, а учење и стицање нових вештина му тек предстоји:

,,Бавим се одгојем папагаја. Сада смо почели са нечим новом, са ручним храњењем папагаја у слободном лету. Имамо у плану да оснујемо нови клуб ,,Free flight“ (,,Слободан лет“). Дуго година папагаје отхрањујемо ручно, али желели смо да урадимо нешто ново, да направимо папагаја који лети у слободи. Ово је врста патагонца, једна врста папагаја која је најлакша за одгој за слободан лет. Шест месеци је требало за одгој, али он је тек на почетку, на седмом месецу, и тек треба да усаврши бројне вештине“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакУпис у катастар од суботе искључиво дигиталним путем

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here