У ШОМО у Кули одржана трибина на тему ,,Општина по мери родитеља – шта да радимо са децом“

Фото: Qmedia

КУЛА, 08.11.2023. – У Концертној сали ШОМО у Кули одржана је трибина на тему ,,Општина по мери родитеља – шта да радимо са децом“, са циљем да се представницима локалне самоуправе дају смернице за даљи рад и решавање проблема.

Учесници трибине били  су др Весна Томић, директорка Дома здравља Кула, која је говорила о стању Педијатријске службе у општини Кула; Снежана Булатовић, директорка ПУ ,,Бамби“ Кула, која је говорила о томе са каквим се проблемима сусрећу када је смештање деце у њихову установу у питању, с обзиром на то да је наталитет мањи, а постоје листе чекања за упис; Немања Савић, бивши радник кладионице и фризер, од кога смо могли да чујемо о младима у кладионици и о томе шта млади причају, шта мисле и шта их мучи; Марко Кошутић, директор Удружења за помоћ МНРО ,,Плава птица“, који је говорио о томе зашто се повећава број корисника Плаве птице; Гордана Вакула, директорка Центра за социјални рад из Куле, која је говорила о младим корисницима Центра, ко су и који су најчешћи проблеми које Центар има; Дамјан Миљанић, председник општине Кула, који је говорио о томе шта су се ,,договорили са младима“ и Славица Голубовић, социолог, од које смо чули о ставовима младих у средњим школама.

Славица Голубовић, иначе професорка социологије у Техничкој школи ,,Михајло Пупин“ у Кули, истакла је да у будућности планирају да посете нека од насељених места у општини Кула и да поразговарају са родитељима, а можда и са децом, о проблемима о којима је било речи на овој трибини:

,,Општина по  мери родитеља“ назив је пројекта који смо ми данас започели овде у Кули и на који смо позвали људе из области за које су деца везана – из Дома здравља, из Центра за социјални рад, из ПУ ,,Бамби“, Средње школе и Удружења за помоћ МНРО ,,Плава птица“. Ми смо ставили радни наслов целог скупа ,,Шта да радимо са децом?“. Сви који радимо са децом од најмлађег узраста па док не постану пунолетна сусрећемо се са различитим проблемима, а данас смо видели да су то сродни проблеми и да се они надовезују један на други. Отуда смо хтели да локалној самоуправи предложимо неке смернице где би могли да помогну. Уопште не сумњам да су људи који су данас учествовали у радионици  стручни и са капацитетима који располажу раде максимално, али нам увек треба додатни ветар у леђа и нешто што ће нам помоћи да радимо боље јер смо данас имали прилику да чујемо да се број поремећаја у понашању и број деце са сметњама у развоју из године у годину нажалост повећава. Видели смо где су у тој причи родитељи, где је ПУ ,,Бамби“, а где Дом здравља и покушали смо да то  повежемо и из ове радионице би  требало да изађу неке смернице за локалну самоуправу, али и за све нас који радимо у институцијама. Оно што је позитивно искуство и наш будући циљ је да ово буде пробна радионица, данас без публике, а у будућности планирамо да посетимо нека од наших насељених места у општини Кула, да никако не помисле да су занемарени и да тамо са родитељима, а можда и са децом, поразговарамо о проблемима о којима смо данас причали само на нивоу стручности. Данас нам је гост био и млади човек који је радио у кладионици, а с обзиром на то да коцка код младих људи узима све више маха, он је поделио са нама какви су његови утисци, шта предлаже, са каквим се проблемима сусретао, тако да мислим да смо бар делимично заокружили ову причу“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакДиректор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, посетио Кулу
Следећаи чланакНови рецепт за фотељу: Бурек пун ко професоров CV (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here