Министар Горан Весић посетио Фестивал науке и обишао радове на путу Руски Крстур – Крушчић

Фото: Tomi Tamaš

КУЛА, 10.11.2023. – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на путу Руски Крстур – Крушчић и искористио прилику да посети Фестивал науке који се одржава у ОШ ,,Петефи бригада“ у Кули.

Министра су дочекали директор ЈКП ,,Комуналац“, Марко Пешић, заменик председника општине Кула, Карољ Валка, Руководилац Одељења за друштвене делатности, Бојана Девић, начелница општинске управе, Александра Гаговић, директор Туристичке организације општине Кула, Владимир Станковић и помоћница председника општине, Јелена Павков. Министар је обишао штандове школа, факултета и образовних центара, поразговарао је са децом и уручио им мале знаке пажње, а затим се обратио окупљенима и истакао да је развој науке, иновација и креативне индустрије знак да наша земља има будућност:

,,Ја свакодневно обилазим Србију. Имам различите догађаје и морам да кажем да је ово један од најлепших на којима сам учествовао. Овде видите велики број младих људи који су посвећени науци јер су наука и технолошки развој шанса наше земље. Ми као Србија данас имамо четири пута већи извоз у ИТ-у од Турске, а турска има 70 милиона становника, дакле 10 пута више од нас. То значи да је шанса за развој наше земље технолошки развој, развој науке, развој иновација и креативне индустрије и тако можемо да сустигнемо заосталост коју имамо више деценија када је у питању класична индустрија. Зато  су ови догађаји важни јер овде видимо да су млади људи усмерени ка науци и када видите колико се младих људи посвећено бави науком онда заиста верујете да наша земља има будућност, због чега сам посебно срећан. Иначе, Министарство на чијем сам челу познато је као једино министарство које има програм за студенте. За сада су то студенти Београдског универзитета, али ћемо веома брзо потписати уговоре са Новосадским, Крагујевачким и Нишким универзитетом јер ми имамо студенте који су на пракси код нас, у нашим предузећима, где имамо студенте који раде на нашим пројектима. Ми ту праксу плаћамо, она се признаје од стране факултета и на тај начин се трудимо да практично усмеримо младе људе, да им омогућимо да се запосле и да стекну нека практична знања. Ово је почетак и верујем да ће многи  од њих у наредним деценијама допринети да наша земља буде боља и зато сам срећан јер овде видите будућност Србије“.

Фото: Tomi Tamaš

Након посете Фестивалу науке, министар Весић обишао је радове на реконструкцији пута Руски Крстур – Крушчић који би требало да буду готово у фебруару. Он је поздравио присутне грађане, поразговарао је са радницима и најавио је неколико пројеката важних за нашу општину – реконструкцију пута од Сомбора до Куле, ,,Смајли“ саобраћајницу и изградњу пруге Сомбор – Врбас, што ће допринети квалитету живота људи и створити предуслов за долазак инвеститора и нова радна места:

,,Овај пут, који је иначе ширине око 3 метра, биће проширен на 6 метара. Радиће се до центра села и на тај начин показаћемо колико је ова деоница, која је заиста била у лошем стању, изгледати већ у фебруару када буде завршена. Оно што је важно за грађане који овде живе, ми тренутно радимо пут од Оџака до Лалића, а следеће године повезаћемо Руски Крстур са Лалићем и имаћемо још једну деоницу и они ће имати јако добру везу све до Оџака. За грађане општине Кула је важно да смо завршили тендер вредности од 20 милиона евра за комплетну реконструкцију пута од Сомбора до Куле. Почињемо да градимо и ,,Смајли“ саобраћајницу која ће пролазити и кроз Кулу, тако да ће овај крај бити веома добро саобраћајно повезан. Ако томе додамо и да ћемо радити реконструкцију пруге Сомбор – Врбас и реконструкцију пруге Сомбор – Суботица која је сада у јако лошем стању, посебно Сомбор – Врбас, а која ће бити пројектована за 120 километара на сат. То почињемо, надам се, следеће године. Тиме ће се променити живот људи, биће лакше за локалне бизнисе, за долазак инвеститора, а нове инвестиције значе нова радна места, што значи бољи животни стандард, а то је слика Србије која је развијена и која води рачуна о развоју сваког свог краја“.

Фото: Tomi Tamaš

Извор: Qmedia

Претходни чланакEgy online szolgáltatás jön létre amely a különböző háztartási karbantartási feladatok, valamint gyermekfelügyelet és a gyermekek tanulásának támogatását tartalmazza majd
Следећаи чланакДанас се обележава Дан примирја у Првом светском рату

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here