ПУ у Сомбору: Саопштење за октобар 2023. године

Фото: unsplash

СОМБОР, 15.11.2023. – У октобру 2023. године, на подручју Полицијске управе у Сомбору, евидентирана су 162 кривична дела, за око 27% више него у октобру 2022. године. Расветљено је око 73% кривичних дела са непознатим извршиоцем, што је више за oко 24% у поређењу са истим периодом прошле године.

Укупан број извршених кривичних дела у области општег криминала већи је за око 30%, а најбројнију групу чине кривична дела против имовине међу којима су најбројније крађе и тешке крађе. Евидентирано је 13 кривичних дела насиље у породици, исти број као и прошле године у овом периоду. Регистровано је једно кривично дело разбојништво које је расветљено. У октобру 2022. године забележено је, такође, једно кривично дело разбојништво. Евидентирана су два кривична дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи. У 38 заплена одузето је преко 4.350 грама и око 1.130 комада дроге, а највише марихуане.

Откривена су три кривична дела привредног криминала и пријављено је више извршилаца ове године, односно у октобру 2023. године четири, а један извршилац у октобру 2022. године. Одузето је шест килограма резаног дувана и 22 паклице цигарета. Забележена су два кривична дела еколошког криминала.

Што се тиче привредног криминала, крајем октобра, припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору поднели су кривичну пријаву Oсновном јавном тужилаштву у Сомбору против тридесетједногодишњег мушкарца из Оџака због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена трговина. Он се сумњичи да је у периоду од јануара до 20. септембра ове године без одговарајућих дозвола надлежних органа Републике Србије набавио ветеринарске лекове различитих произвођача чији је промет ограничен и исте продавао преко курирских служби физичким лицима са територије Републике Србије и на тај начин прибавио противправну имовинску корист у износу око 409.700, 00 динара.

На подручју Полицијске управе у Сомбору није било значајнијих нарушавања јавног реда и мира. У текућој години јавни ред и мир карактерише мањи број извршених прекршаја за око 14% и мањи број извршилаца за око 12%. Регистровано је 128 јавних окупљања са око 17.900 учесника, као и 145 обезбеђења.

Такође, евидентирано је 19 захтева за покретање прекршајног поступка због прекршаја из Закона о странцима и Закона о граничној контроли.

Када је реч о управним пословима, у октобру 2023. године, на подручју Полицијске управе у Сомбору уручено је око 1.500 личних карти, око 1.000 пасоша, возачких дозвола око 1.070 и више од 1.670 саобраћајних дозвола.

У поређењу са октобром 2022. године, евидентирано је око 17% више саобраћајних незгода.

Саобраћајна полиција санкционисала је:

  • Више од 140 прекршаја вожње под дејством алкохола, што је за око 10% више него прошле године у октобру.
  • Око 700 прекршаја прекорачења дозвољене брзине, у поређењу са истим периодом прошле године мање за око 14%.
  • У поређењу са октобром 2022. године за око 70% више прекршаја невезања сигурносног појаса, а око два пута више прекршаја употребе мобилних телефона током вожње.

Задржаних лица због вожње под дејством алкохола је више за 40%, док је задржаних због вожње под дејством психоактивних супстанци за 60% мање него у октобру 2022. године.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од 6. до 12. новембра спровели су акцију појачане контроле саобраћаја усмерену на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила. Акција је спроводена у 30 држава чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе).

У овој акцији, на подручју Полицијске управе у Сомбору, заустављено је и контролисано 427 теретних возила, a највише је откривено прекршаја који су везани за саобраћајне знакове и правила понашања возача. Заустављено је и контролисано 49 аутобуса, а највише је откривено прекршаја прекорачења брзине кретања аутобуса.

Извор: ПУ Сомбор

Претходни чланакАтлетичари и тренери „Хајдука“ на пријему код председника општине Кула
Следећаи чланак,,Засади и сачувај“: Одржан договор удружења, организација и јавних предузећа о екологији и новим шумским засадима

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here