,,Засади и сачувај“: Одржан договор удружења, организација и јавних предузећа о екологији и новим шумским засадима

Фото: Qmedia

КУЛА, 15.11.2023. – У свечаној сали Скупштине општине Кула одржан је састанак коме су се одазвале невладине организације, удружења и јавна предузећа која су баве темом екологије или су заинтересована за исту. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, презентовао им је Меморандум са циљем да се и они укључе са својим предлозима, да се договоре, споје и удруже како би радили на новим шумским засадима, али и на очувању онога што је већ посађено и урађено. По његовима речима, проблем очувања засада није проблем једне институције и једног човека, због чега су сви позвани да се укључе и да делују:

,,Позвана је већина невладиних организација и удружења која у свом опису имају деловање или су заинтересовани за област екологије. Одазвала су се практично сва удружења, добровољна ватрогарсна друштва и јавна предузећа. Тема је била да направимо један договор – са свим удружењима, грађанима и спортским клубовима и да кренемо једним путем где ћемо радити не само на новим шумским засадима, него да и сачувамо све оно што већ имамо посађено и урађено. У претходном периоду урађено је много ствари на том плану. Оно што се показало да је кључно проблематично је сачувати те шумске засаде, сачувати спортске терене, просторе и игралишта која се уређују од уништавања, а због неадекватних мера одржавања долази до пропадања тих засада. Свесни проблема који није везан за једну инстуцију и једног човека, позвали смо све њих да се укључе, да заједно конкуришемо на пројекте према покрајини и министарствима, да заједнички делујемо према вишим нивоима власти, чак и ако је потребно да сугеришемо на измену неких правилника и закона и да свако у том делу приче нађе своје место – да ли ће то бити добровољна ватрогасна друштва која ће заливати саднице током године, да ли ће то бити еколошка друштва које ће заливати саднице током године, еколошка удружења која ће заједно са нама радити на пошумљењу или спортски клубови који се налазе у природи и који ће јавити ако примете неко оштећење. Готово све фирме које смо контактирали са територије наше општине одговориле су потврдно на нашу молбу да се укључе у нашу акцију ,,Засади и сачувај“, иако је прича много шира. Већ сада имамо готово 50 удружења и предузећа са територије наше општине које су укључене у овај пројекат. На тај начин ћемо ангажовати велики број људи и средстава и подићи свест људи. Када је у питању овај разговор – многа удружења не знају једна за друге. Удружење из Куле не зна за Удружење ,,Штранд“ које је пре 5 година кренуло у борбу да очува шумски засад, а сада већ са ,,Водама Војводине“ и Општином реализују пројекте и уклањају дотрајала стабла. Многи нису знали за активности ,,Риболовачког друштва Црвенка 2022“ који су део средстава обезбедили сами, а део преко конкурса Општине, набавили чамац, однедавно добили легитимације и контролишу канал и цео тај простор. Многи нису знали шта су све пчелари урадили у претходном периоду на територији општине Кула. Ушли су у битку да казне почиониоце који су користили недозвољена хемијска средства на својим њивама, што је угрозило животну средину и успели су да однесу победу у том судском спору. Многа сјајна удружења имала су прилику да се упознају и сви они имали су сјајне резултате у свом раду. Циљ нам је да се међусобно упознају и да без иједне политичке теме и друге идеје направимо синергију и да на територији наше општине уредимо средину која ће бити много боља за живот“.

Додао је да је у општини Кула много тога урађено у претходним годинама – Бегејац је очишћен, већина јавних установа пребачена је на гас, у центру Куле мери се квалитет ваздуха, сваке године ради се нова садња шумских засада, а све депоније биће потпуно очишћене и кренуће се у реализацију Трансфер станице:

,,Ми данас причамо о томе како ћемо направити нове засаде, не причамо о томе како ћемо сачувати шуме које су старе 20 или 30 година јер таквих шума, осим засада поред канала, нема. Не тражећи разлоге зашто је то тако, треба да сачувамо оно што имамо и да радимо на новим засадима. Општина Кула је добила многе еколошке битке. Бегејац је био водоток у коме су се фекалије директно, без икаквог пречишћавања, испуштале из Црвенке, пролазиле кроз Кулу и потом су се испуштале кулске фекалије. Данас имамо очишћен канал и практично ниједна литра отпадних вода се не испушта. Једина смо општина која има свега две јавне установе на угљу, сви остали су пребачени на гас као еколошки исправан енергент. У центру Куле меримо квалитет ваздуха, ти подаци су доступни грађани и квалитет ваздуха је добар. Сваке године радимо нову садњу шумских засада. Кренула је у Руском Крстуру и наставиће се у осталим местима. Овај меморандум ће послове само појачати и убрзати. Такође, и по питању отпада, сваке године решимо по једну депонију. Прошле године је то била депонија у Крушчићу и до данас је сачувана таква каква је урађена. Тренутно се ради сметлиште у Липару, а од следеће године кренуће се у реализацију Трансфер станице. Комплетан отпад биће селектован и рециклиран, а оно што не може да се рециклира биће превожено на Регионалну депонију у Сомбор. Уверен сам да ћемо и ову причу завршити и да ћемо за 5 година причати о неких 60 хектара нових шума“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакПУ у Сомбору: Саопштење за октобар 2023. године
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here