17. новембар – Светски дан превремено рођене деце

Фото: Institut za neonatologiju

СРБИЈА, 17.11.2023. – Данас се обележава Светски дан превремено рођене деце. Овај дан обележава се како би се подигла свест о изазовима превременог порађаја и указало на последице са којима се суочавају превремено рођене бебе и њихове породице.

Сваке године у свету се роди око 15 милиона превремено рођених беба, док чак један милион не преживи, а у Србији се годишње роди око 62.000 беба од којих 4.000 пожури на свет.  То значи да се између 4.000 и 8.000 родитеља у нашој  земљи сваке године превремено нађе на свом родитељском задатку и зато им је потребна подршка.

Стопа преживљавања превремено рођене деце, нажалост,  зависи и од дела света у коме су се родила. Око 50% беба рођених у 24. недељи трудноће у развијеним државама ће преживети, док ће око 50% беба рођених у неразвијеним државама преживети тек у 32. недељи трудноће. Основни разлог ове разлике је што је превремено рођеним бебама неопходна адекватна нега. У средње развијеним земљама, где спада и Србија, већи је проценат преживеле деце, али је већи и број деце са инвалидитетом као последицом компликација насталих након порођаја.

Претходни чланакОбјављене нове цене горива
Следећаи чланакОмакло јој се у програму: Пале маске, новинарка Н 1 признала да иза штрајка поштара стоји Драган Шолак! (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here