Свечаном академијом обележен Дан општине Кула

Фото: Томи Тамаш

КУЛА, 20.11.2023. – Свечана академија поводом Дана општине Кула одржана је у „Куполи Родић Језеро“ у Кули. Академији су присуствовали многобројни локални, покрајински и републички званичници, између осталих министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић, специјални саветник министра одбране, Предраг Рајић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, као и многобројне званице из јавног и политичког живота општине Кула, Војводине и Србије. Такође, међу гостима били су и представници свештенства, војске и полиције. Програм је отворила солисткиња Београдске опере, Љубица Вранеш, која је извела химну Републике Србије, „Боже правде“. Након извођења државне химне, хор ученика Школе за основно музичко образовање извео је три песме из музичко-сценског игроказа „Снови у љуљашци“. Када је реч о овогодишњим признањима, добитници повеље су доктор Велибор Васовић за стручни и професионални рад, као и допринос развоју здравствене заштите на територији општине Kула и Републике Србије и доктор Федор Теодоровић за стручни и посвећени рад у области здравствене заштите, популаризације тениса међу децом и подстицањем на здрав и квалитетан начин живота. Награду у виду плакете добило је удружење „ЛАГ Срце Бачке“ за рад у области привредног и друштвеног живота у општини Kула. Kуљанин Ђура Богојевац, на челу свог вода у саставу чете поручника Радована Матејића, дошао је у Kулу као ослободилац, 16. новембра 1918. године. На седници Скупштине општине Kула 12. фебруара 2015. године донета је Одлука да се овај дан обележава као Дан општине Kула. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, поздравио је све присутне који су својим доласком увеличали један веома важан дан за општину Кула. Такође, Миљанић је истакао да је општина Кула постала позната по реализацији капиталних пројеката, од којих су неки деценијама били мртво слово на папиру, а данас су реалност и важна ставка у функционисању локалне самоуправе:

„У општини Кула су урађене ствари које су највеће по много критеријума. Могао бих да их набројим које су капиталне и које су чекале на реализацију деценијама и то не издваја општину Кула. То је тренутно Србија и у њој се ради и гради све оно што није рађено у претходних педесет година. То нас не издваја, ми смо део Србије и то је логично. Оно што нас издваја јесте то да ми овде немамо ни море ни реку, али имамо равницу и плаво небо, имамо сјајне људе и радимо за њих и њихове осмехе и наставићемо то да радимо. Када причамо о општини Кула, већину ствари које видите урадили су заправо људи. Док Велики бачки канал није прокопан, овде су биле полумочваре и мале варошице, а данас су то градови и најплодније оранице. Ово место на коме се налазимо такође је, захваљујући једној визији и огромном раду једне породице и компаније, данас овако велелепно као што сви сведочимо. Људи су направили много и наставићемо да радимо за наше грађане и причати о будућности је лако јер је о њој најлакше причати ако је сами креирамо и ја сам уверен да ћемо је сви заједно правити и градити“.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, пожелео је свим грађанима и грађанкама општине Кула срећан празник и нагласио је да је, долазећи у Кулу, видео много тога што је унапређено и што говори о успесима општине Кула на многим пољима:

„Поштовани председниче општине, драги пријатељи, поштоване даме и господо, часни оци наше Српске православне цркве, драга браћо и сестре. Желим прво свим Куљанкама и Куљанима да пожелим срећан Дан општине Кула и  да сваке године, окупљајући се, сводите рачуне и видите колико сте успели да унапредите вашу општину. Припремајући се за вечерашњи долазак, видео сам много тога што је у Кули заиста озбиљно унапређено и, заиста, боље. Морам да напоменем две ствари са којима имам и лично додира, поготово што се посла тиче. У ових десет година општина Кула успела је да смањи незапосленост за, веровали или не, готово 65%. Такође, има један податак који је мени заиста сликовит, где је Кула одскочила много више од Србије. Наиме, у Кули је 2022. године рођено готово 15% више беба. Биће да роде у вашој општини нису затајиле, да су вас оне често походиле, а ја вам желим да у тој Србији која не стаје Кула иде још брже, да напредује и да се развија и да буде лепше и квалитетније место за живот. Лепо је када имамо много тога лепог да испричамо једни другима и лепо је када имамо шта да вам честитамо и ја сам уверен да ћете ви наставити да радите озбиљно, вредно и предано. Живела општина Кула, живела Србија!

Фото: Томи Тамаш

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ Руском Крстуру обележени значајни јубилеји русинске националне мањине
Следећаи чланакУ Кули одржан 9. „Греплинг куп Србије“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here