У Руском Крстуру обележени значајни јубилеји русинске националне мањине

Фото: Танјуг/Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог

РУСКИ КРСТУР, 20.11.2023. – Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, присуствовао је у Руском Крстуру обележавању значајних јубилеја русинске националне мањине у Србији.

Национални савет русинске националне мањине је тако, у суботу, 18. новембра, обележио 270 година образовања на русинском језику у Војводини, 120 година предшколског образовања у Руском Крстуру и 100 година од издања прве граматике русинског језика, чији је аутор гркокатолички свештеник Хавријил Костељник.

Министар Жигманов честитао је у име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог ове значајне јубилеје Националном савету русинске националне мањине, председнику Јоакиму Рацу, образованим институцијама и просветним радницима, истакавши важност образовања за очување националног идентитета.

Русини у Бачкој и Срему су, према речима Жигманова, једна од бројнијих националних заједница, која је према статистичким подацима национална заједница са највећим процентом високообразованих грађана и према томе представља узор културног обрасца и добре праксе у целом друштву.

Фото: Танјуг/Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог

Извор: Танјуг/Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог

Претходни чланакЗавршен јесењи део сезоне код фудбалера, кошаркаши „Хајдука“ дочекују „Врбас“
Следећаи чланакСвечаном академијом обележен Дан општине Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here