Мариника до краја оголила интересну групацију – опозицију: Свако са сваким, без обзира на све, само да се докопају власти

Фото: Pexels/Antonio Ahel/ATA Images

Једини императив који је опозиција поставила пред себе је освајање власти

И птицама на грани је постало јасно је за тзв. проевропску листу „Србија против насиља“, која је окупљена око тајкуна Драгана Ђиласа и његове медијске машинерије, прихвтљив сваки политички партнер.

Они могу а свима, па чак и са крајњом десницом, са којом неделе нити један заједнички став.

Једини императив који је опозиција поставила пред себе је освајање власти, па онда ни не чуди што све више у медијима имају најаву спајања неспојивог.

Пошто се испоставило да је лидер Новог ДСС Милош Јовановић од почетка гурао десницу на Ђиласов терен, сада се још јасније могу сагледати праве намере колоне која се бирачима представља као прогресивна проевропска опција, а заправо интересна групација без икаквог програма, политике, а још мање идеологије.

Мариника Тепић, перјаница на листи „Србија против насиља“, јавно је признала да би за власт и привилегије ускочила чак и у коло Милице Ђурђевић Стаменковски и њених Заветника. Гласноговорница Ђиласа је изјавила да ће Ђиласова коалиција после избора направити владу са Заветницима.

– Верујем да свако ко гласа за Заветнике гласа за промену режима Александра Вучића, да су искрено против политике владајућих странака и ја те људе искрено поштујем, без обзира на то што су добрим делом наше политике различите. Наш став је јасан: после ових избора треба направити техничку владу од странака садашње опозиције – навела је Мариника Тепић у интервјуу за тајкунску Нову.

Тако смо добили тачан приказ како опозиција без политике, идеологије, програма, идеја и ставова жели од избора да направи пијацу на којој ће националним и државним интересима трговати као да су јабуке на тезги. Kако ће Ђилас вагати екстремно проруски став Милице Заветнице, ако је пред бираче изашао нудећи им увођење санкција Русији? Шта ће на Ђиласовом кантару превагнути: европске вредности које пропагира или заветничко одлучно „не“ Србији у ЕУ? Хоће ли се Ђилас ценкати са Заветницима око Kосова? Дам ти кило националног интереса, а ти мени кило гласова?

Да подсетимо, намере да ће, зарад власт, без проблема улетети у загрљај Ђиласовој коалицији први је оголио Милош Јовановић, а колико је такав пакт малтене већ свршена ствар, поново је јуче показао тврдњом да „нема сумње да опозиција има већину у Београду“. Kоја опозиција, то није ни морао да прецизира, јасно је као дан да мисли на све њих заједно.

Професор Факултета политичких наука Милан Петричковић каже да оваква логика прављења владе не доноси ни минимум фактора који би објединили.

– Из тога може да настане само апсурд иза којег стоји интересна сфера. То је типичан пример који показује да нема озбиљне опозиције. Она је код нас у расулу, нема никакав план и програм, нити идеологију. Оно што њих окупља јесте користољубље. Они су, без обзира на различитости, које су често искључиве и контрадикторне, нашли хомогени фактор у утилитаризму. Одатле и често прелетање из једне опције у другу. Између ових квазинационално оријентисаних и ових који се представљају као проевропска опција нема корелације, али постоји екстремна жеља да се некаквим коалицијама формира влада. Последица тога може да буде само фатална и бесмислена влада – оцењује Петричковић.

И Немања Завишић из Центра за друштвену стабилност сматра да изјава Маринике Тепић о могућој коалицији са Заветницима показује да опозиција заправо нема никакву идеологију.

– Не постоје ту две колоне опозиције, како се то представља у јавности, једна проевропска и друга назовипатриотска. Истина је да и једни и други представљају политичко крило Шолакове бизнис империје, које у нашој земљи функционише у садејству с медијским крилом окупљеним око Н1 и Нове С. Циљ им је само један – освојити власт по сваку цену. Никакве ту политике нема, никакве идеологије, идеја, програма, само голи интерес да се дохвате народне касе. Управо због тога избор пред грађанима на овим изборима је лакши него икад – наглашава Завишић.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакУручени уговори за доделу доходовних активности за интерно расељена лица и избеглице
Следећаи чланакЗапажен наступ каратиста „Хајдука“, Михајло Крнајац првак Балкана !

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here