Тестирани ученици ОШ ,,Вук Караџић“ који учествују у пилот пројекту ,,Свако дете има право да одраста здраво“

Фото: Qmedia

ЦРВЕНКА, 23.11.2023. – Основна школа ,,Вук Караџић“ из Црвенке у школској 2023/2024. години део је пилот пројекта ,,Свако дете има право да одраста здраво“. Овај пројекат реализује се у 95 основних и средњих школа на територији Србије и обухвата 5 часова физичког васпитања недељно у вишим разредима, са циљем јачања развојног система физичког и здравственог васпитања и спорта у нашој држави.

Тим поводом, надлежни из Покрајинског завода за спорт и медицину спорта данас су посетили ОШ ,,Вук Караџић“ и на часу физичког, у одељењу шестог разреда, извршили су тестирање деце – мерили су, између осталог, висину и тежину, брзину извршавања одређених активности и број понављања у извесном временском интервалу.

Шеф Одељења за дијагностику у спорту у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, др Бранислав Страјнић, истакао је да су и школе и деца исказали велико задовољство овим пројектом и да им је циљ да се у наредној школској години уведу додатни  часови физичког васпитања и редовни лекарски прегледи деце:

,,Основна школа ,,Вук Караџић“ из Црвенке је добила ту привилегију да буде у пилот пројекту ,,Свако дете има право да одраста здраво“ у 2023/2024. години, а ради се о томе да се у следећој школској години уведу додатни часови физичког васпитања и редовни лекарски прегледи наше деце. Ове године је пилот пројекат, а ако све буде како треба – све школе у Србији ће да примене овај програм. До сада смо урадили око 20 школа на територији Војводине, а одзив је одличан. Прва ствар која треба да се уради је сагласност родитеља за учешће деце у овом пројекту, при чему нисмо имали проблема јер деца желе да скачу, да се такмиче и да буду најбоља, што је суштина овог пројекта, а у овом моменту могу да кажем да смо јако задовољни и са стране школа и деце и са наше стране, као људи који ту децу тестирају“.

По речима наставнице физичког и здравственог васпитања у ОШ ,,Вук Караџић“, Данијеле Ловре, деца су од самог почетка одушевљена, а њена сугестија је да би било вредно да се пројекат спусти и на ниже разреде:

,,Деца су  од самог почетка одушевљена. Стално питају када ћемо и  шта ћемо да радимо и мислим да су искуства јако позитивна. Сам пројекат обухвата 5 часова физичког васпитања недељно у вишим разредима, али дала бих сугестију да је једино вредно спустити се у ниже разреде и мислим да би то дало много више ефекта. Ми смо тек на самом почетку, видим да су заинтересовани и да желе да раде и надам се бољим моторичким и здравственим резултатима“.

Ученици шестог разреда ове школе, Нађа Матић и Стефан Стошић, исказали су велико задовољство овим пројектом. Како кажу, допада им се што сваки дан имају час физичког јер раде и уче нешто ново, друже се и занимљиво им је што константно имају неке активности.

Извор:Qmedia

Претходни чланакОдбојкаши „Хајдука“ не знају за пораз: преокретом до победе над „Спартаком 2“
Следећаи чланакПочео 3. Фестивал ,,Публикум“: Вечерас представа ,,Лажа и Паралажа“ Српског народног позоришта

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here