Игор Сакач из Новог Сада победник 39. ФАМУС-а

Фото: Qmedia

КУЛА, 27.11.2023. – 39. Фестивал акустичарске музике у Сивцу, надалеко познати ФАМУС, одржан је протеклог викенда. Учешће је обезбедило 13 такмичара, међу којима и учесници из Словеније и Хрватске, па је тако Фестивал имао и међународни карактер.

Фестивал је отворила директорка Дома културе у Сивцу, Вера Голубовић, која се осврнула на традицију Фестивала дугу чак 46 година, током којих је ФАМУС имао и успона и падова, али је успео да опстане и да покаже да је акустичарска музика и даље жива.

Новина на овогодишњем Фестивалу су новчане награде, а о томе ко ће их понети одлучивао је трочлани жири који  су чинили  Максим Мудринић, гајдаш и свестрани музичар, Ведран Иворек, уметник и музичар који је био учесник и победник ФАМУС-а, као и Фрањо Пинтер, професор музике и музички уредник. Након такмичарског дела, а пре проглашења победника, публику је забављала Тања Јовићевић, некадашњи вокал групе Октобар 1864 и једна од најбољих рок певачица у Србији и региону.

Трећа награда, по одлуци жирија, припала је Милинку Богдановићу из Бачког Доброг Поља, друга Џерију Мажгону из Марибора у Словенији, док је прво место и победу на Фестивалу однео млади Игор Сакач из Новог Сада. Специјална награда – награда публике, припала је домаћинима – Дуу ,,Низ“ из Сивца, односно Зорану Борјановићу и његовом ученику Немањи Човићу који су одлучили да своју награду, у износу од 20.000 динара у потпуности донирају Хуманитарном удружењу ,,1000 за 1000“ општине Кула.

По речима Фрања Пинтера, члана жирија, овогодишњи ФАМУС био је посебан, такмичари изванредни, а на младим учесницима остаје да вредно раде, да се труде и да поново дођу на Фестивал:

,,Сигурно је овај ФАМУС био посебан. Године иза нас створиле су правила и размишљања која нису применљива у сваком моменту, због чега смо морали да ускладимо ставове и размишљања. Видели смо две групе младих, практично деце, као и старије који су учествовали више пута и имају одређена искуства. Имали смо изванредног гитаристу који је превазишао оквире ФАМУС-а. Мислим да су ови млади људи, Игор Сакач из Новог Сада са својом групом, заслужили да добију подстрек за даљи рад. Милинко је добио нашу подршку да ради још више и још боље. Мажгон није први пут на овом Фестивалу, али је показао зрелост и приступ који указује на више година развоја, што је успех једног ФАМУС-а. Дует из Сивца и Тинејџ бенд из Сремских Карловаца добили су подстицај да, уз помоћ старијих, могу да пруже и покажу нешто и остаје им само да раде. Акустичарска музика је посебна ствар, носимо је из неке прошлости и љубави и она је ту  са нама – ту има душе и срца, човека и младости. У то име, живимо још дуго!“

Победник Фестивала, Игор Сакач са својим бендом, није крио задовољство и  срећу због свог пласмана, а са нама је поделио да му је ово прва награда у животу,  као и да једва чека следећи ФАМУС коме ће се радо одазвати:

,,С обзиром на то да је све почело у мојој соби, код мојих родитеља, где сам снимао и издавао, а потом  ми је помогао друг Филип Влатковић који је и продуцент овог албума и басиста у бенду, без кога ово не би  било овако. Нисам се надао,  увек сам био део неке приче, а никада ја нисам правио причу. Да је била и трећа награда, био бих задовољан, јер када нешто урадиш својим рукама то  има посебну чар, осетиш да си нешто успео да урадиш и да овај живот има смисла. Још увек треба да схватим да сам заправо добио прву награду. Ово ми је генерално прва награда у животу и доста ми значи, враћа ме у неке корене стваралаштва. Доћи ћу  поново на Фамус, наравно. Атмосфера је супер, зезали смо се и планирам да идем на све могуће фестивале, јер желим да се промовишем и да живим од овога“.

Избор: Qmedia

Претходни чланакОбележено 77 година од  колонизације народа из Црне Горе у Кулу
Следећаи чланакОдржани “Традиционални дани свињокоља” у Kули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here