Одржана промоција монографије о Светониколајевском храму у Сивцу аутора Зорана О. Перуничића

Фото: Qmedia

КУЛА, 27.11.2023. – Вечерњим богослужењем у Светониколајевском храму у Сивцу и свечаношћу у Дому културе, одржана је промоција монографије о Светониколајевском храму у Сивцу, аутора Зорана О. Перуничића.

Ова монографија издаје се поводом јубилеја 150 година од освећења храма, а штампана је делом уз помоћ Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде и Општине Кула, док је други део обезбеђен претплатом, односно учешћем парохијана и спонзора.

Протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки, захвалио се протојереју Јовану Милановићу, ректору Карловачке богословије, Предрагу Рајићу, представнику Покрајинске владе, Дамјану Миљанићу, председнику општине Кула, Сави Николићу, архијерерском намеснику протејереју, савету Месне заједнице Сивац, директорима предузећа и задруга, колективу и запосленима у Дому културе, вероучитељима и свим парохијанима који су подржали ову намеру, истичући да ће дуго очекивања монографија коначно бити представљена свима нама, да спознамо ко су и какви су били наши преци.

Свечаност је увеличао хор ученика Карловачке богословије, а говорници су били магистрар Павле Орбовић, госпођа Весна Башић и аутор монографије Зоран О. Перуничић. По његовим речима, част му је што овај запис оставља будућим генерацијама којима ће он бити ослонац за нова истраживања:

,,Мото који ме је водио за писање биле су речи  етичара и филозофа Милана Кангрге који је рекао да је књига, после земље на којој и у којој живимо, највеће опште добро нашег памћења, сећања, учења, спознавања и откривања наше будућности, да без књига нема нас, свести и знања о нама. Као судионику времена које је дозволило и пружило прилику да скромно учествујемо у очувању сивачке светиње, била је част да оставимо овај запис који ће будућим генерацијама бити ослонац за нова истраживања. Овим радом желео сам  да одам признање мојим прецима, нашим славним Сивчанима који су подигли овај храм“.

Он се захвалио свима који  су му помогли у прикупљању података, матичарима, архиварима, пријатељима, оцу Данијелу на несебичном залагању, Весни Башић која је све пропратила са смерницама и сугестијама, Павлу Орбовићу који је давао пријатељске савете, својим унуцима и породици која му је била подршка у раду и свима који су присуствовали промоцији.

Извор: Qmedia

Претходни чланакЧланица Председништва СНС, Маја Гојковић, посетила Кулу
Следећаи чланакОдбојкаши „Хајдука“ јесењи прваци Прве војвођанске лиге Исток

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here