Továbbadni a hagyományt

Фото: Qmedia

KÚLA, 2023.11.27. – A hosszú téli napok még több lehetőséget adnak a barátkozásra, társalgásra és a Népkör MMK, amely arról ismert, hogy folyamatosan maga köré gyűjti a fiatalokat, időseket egyaránt, egy olyan hagyományt tervezett feleleveníteni az 1. Disznótoroson rendezvénnyel, amely már a rohanó és kereskedelmi orientál társadalomban lassan feledésbe merül. November utolsó szombatján már harmadik alkalommal tartották meg a Hagyományos Disznótoros elnevezésű eseményt, számos kísérőprogram keretében amely célja, a nagy múltra visszatekintő téli hagyomány átadása a fiataloknak. A böllérek és a segédek reggel hét órakor ölték le a disznót, ezután következett a perzselés, a szétszedés és a hús feldolgozása, délután pedig a kolbász és a töpörtyű elkészítése.
‒ Mindent úgy csinálunk, ahogy azt valamikor nagyszüleink, szüleink csinálták. Kivétel csupán az, hogy mi nem szalmával perzseltünk, hiszen a helyszín a Népkör udvara, ezt itt nem teszi lehetővé. Elég sok fiatal összejött, de voltak idősebbek is, akiknek ez alkalommal eszükbe jutottak a régi szép napok, események és szokások. Miután kettévágtuk a disznót, kezdődött a hús feldolgozása, ami ugyancsak hagyományos módon történik – mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke kiemelte, a disznóvágási hagyományok felelevenítésével elsősorban a fiatalabb korosztályt célozták meg, hiszen sokan közülük még soha nem láttak ilyesmit.

‒ Az egésznapos programot úgy alakítottuk, hogy a fiatalok is bekapcsolódhattak az esemény folyamatába, vagy végignézhették, hogyan történik a sertés felbontása, a kolbász készítése és a zsír sütése – mondta a Népkör MMK elnöke.

A munkába a magyarországi testvérvárosból, Kalocsáról érkezett vendégek is bekapcsolódtak. Kákonyi István, Kalocsa város önkormányzati képviselője elmondta, a Piros Rózsa táncegyüttes néhány tagjával már harmadik alkalommal vettek részt a disznótoros rendezvényen.

‒ Nincsenek nagy különbségek az ottani és az itteni disznóvágások között. A folyamat mindenképpen pálinkával kezdődik, a szalmával történő perzselés nálunk is kihalófélben van, viszont a bontás előtti tisztítás, a bontás folyamata és az összes többi munka csaknem ugyanúgy zajlik. Természetesen a napközbeni étkezéshez a már feldolgozott alapanyagokat használjuk fel – fogalmazott Kákonyi István. Hozzátette, a tagság aktívan bekapcsolódik a rendezvényhez köthető egésznapos programba, ideértve a kézműves-foglalkozásokat, valamint a kalocsai finomságok elkészítését és bemutatását is. A testvérvárosból érkező hölgyek pirospaprikával készült bejglit sütöttek, valamit a gyermekekkel apró de színes karácsonyi díszeket készítettek.

A disznótoros reggeli elkészítésébe a Népkör szakcsoportjainak vezetői, tagjai és szimpatizánsai vettek részt. A hagymán sült vér mellett sült máj és szalonna volt salátával tálalva. A nap folyamán a hölgyek a konyhába közel 300 darab barack,-és szilva lekvárral töltött hájaskiflit is kisütöttek, amely az estebéd alkalmával mind elfogyott.

A gyermekek számára a rajzolás, a gyöngyfűzés és karácsonyi fenyődíszek készítésén kívül táncházat is szerveztek, így a különböző aktivitások csaknem egész napos programjai maximálisan sikerültek. A rendezvény a frissen készült étkek elfogyasztásával végződött a zenés estebéd alkalmával.

Фото: Qmedia

Forrás: Qmedia

Претходни чланакВршачка представа ,,Дон Жуан“ победник 3.  Фестивала ,,Публикум“
Следећаи чланакАнатомија антисрпства: Ђиласова НАТО листа легло мрзитеља српског народа, хоће да нас заваде и са Русијом (ФОТО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here