У недељу се пали прва свећа на адвентском венцу у дворшту католичке цркве у Кули

Фото: Qmedia

КУЛА, 01.12.2023. – У недељу се пали прва свећа на адвентском венцу у дворшту католичке цркве у Кули. За вернике  који славе Божић по  Грегоријанском календару ове године адвент почиње 3. децембра и траје до 24 децембра. Прва недеља Адвента означава и почетак црквене године.

Сваке недеље се пали по једна свећа и на тај начин симболизује се дан када је Исус Христ дошао на свет. До Божића би требало да буду упаљене све 4 свеће,а  Адвентски венац чине 2 симбола: круг и светло.

Круг или прстен, без почетка и краја представља вечност и верност. Светло свеће наговештава долазеће светло – Исуса. Зимзелено грање које се уплиће у венац симболизује живот који не престаје.

Фото: Qmedia

Кад су свеће у питању три су љубичасте а једна роза и подсећају на Исусову жртву и победу. Свака од свећа има своје значење. Најприхватљивије је тумачење да је прва свећа – свећа наде. Друга свећа је симбол мира, трећа роза, радости а четврта љубави.

У Кули сада већ по трећи пут, захваљујући вештим рукама женског форума СВМ-а, направљен је заједнички адвентски венац. У недељу пре свечане мисе у дворишту цркве упркос хладноћи верници и деца који похађају веронауку заједно са свештеником Ђерђом Јухасем упалиће прву свећу на адвентском венцу. Свете мисе почињу у уобичајено време, јутарња у 8, након тога у  9:30 часова.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПокрајинска влада издала дозволу за изградњу прве деонице брзе саобраћајнице Бачки Брег – Наково

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here