Јани (13) је потребна наша помоћ: Бори се са тешким обликом сколиозе – помозимо јој да прохода!

Фото: Буди хуман

Јана успева да заузме четвороножни положај, пузи успорено али кординисано

Јана Kовачевић је тринаестогодишња девојчица којој је потребна наша новчана помоћ, јер су јој при рођењу примитивни рефлекси били непотпуни, а већ сада она се бори са сколиозом, због чега једва успева да заузме четвороножни положај.

Наиме, Јана је прво дете из друге одржаване трудноће која је завршена порођајем у 29ГН. По рођењу, примитивни рефлекси били су непотпуни а због незрелости и развоја RD SY (респираторни дистрес синдром) Јана је превезена на Институт за неонатологију.

Од трећег месеца лечи се у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију. Мишићни тонус је дискретно повишен на десним екстремитетима, израженије на руци. Kонтрола главе не одговара узрасту. Парашут је знатно испод очекиваног за узраст, има изражен дефотмитет стопала. Установљене су дијагнозе церебралне парализе (G80.1 Paralysis Cerebralis spastica diaplegica) као и мешовитих специфичних поремећаја развоја (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).

Овој храброј девојчици можете помоћи уплатом на следећи начин:
Уплатом на динарски рачун: 160-6000001811048-69
Уплатом на девизни рачун: 160-6000001811838-27
IBAN: RS35160600000181183827
SWIFT/BIC:DBDBRSBG

Јана успева да заузме четвороножни положај, пузи успорено али кординисано. Стоји уз придржавање, прави бочне кораке на прстима. Укључена је у интензивне кинези третмане, радне терапије и дефектолошке третмане. Не стоји самостално и не хода. Временом је дошло до сколиозе услед чега је индиковано оперативно лечење.

Средства су потребна за операцију, физикалне терапије, терапијско пливање, терапијско јахање и контролне специјалистичке прегледе.

Фото: 24sedam.rs

Претходни чланакИнвалиди рада обележили Међународни дан особа са инвалидитетом
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here