Помоћница министра за железнички транспорт посетила Сивац: Решавање проблема пружних прелаза и опстанка силоса

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 06. 12. 2023. – У току наредне године очекује се почетак радова на реконструкцији пруге од Сомбора до Врбаса. Пруга ће, између осталог, пролазити и кроз Сивац, а као и сваки велики пројекат, тако и овај има извесне проблеме.

Председник Скупштине општине Кула, Велибор Милојичић, данас је, тим поводом, код Силоса Бачка угостио пројектанте, представнике инфраструктуре Железница Србије, овлашћене институције и помоћницу министра за железнички транспорт, Аниту Димоски, са којом је поразговарао о решавању проблема који се тиче пружних прелаза и опстанка самих силоса који имају велики значај како за село, тако и за инфраструктуру железница:

,,Нама на територији Западнобачког округа, из општина Кула и Врбас, предстоји један историјски пројекат, а то је реконструкција пруге. Као и сваки велики пројекат, тако и овај има многобројне проблеме. Овде се ради о пружним прелазима. Налазимо се код Силоса Бачка, АД ,,Бачке“ Сивац, где гравитирају четири велика силоса и пружни прелаз мора да се сачува. Овде се смешта 50 хиљада вагона житарица и велики је значај како за село, тако и за инфраструктуру железница. Захвалио бих се помоћници министра Весића, госпођи Анити Димоски, помоћнику за железнице, и министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу што су услушили наше захтеве и што су данас овде са нама, да сагледамо проблеме и да у интересу пре свега грађана и привреде нађемо решење како би привреда могла функционисати. Ми у Сивцу имамо два пружна прелаза, један у Црвенки и један у Кули и надамо се да ћемо на састанку који нам предстоји наћи решења за све те проблеме“.

Помоћница министра за железнички транспорт, Анита Димоски, истакла је да им је циљ да омогуће компанијама које су до сада користиле железнички саобраћај да га користе и даље, па ће стога дати све од себе да на овом састанку пронађу начин како то да ураде:

,,У току је други циклус инвестиција везаних за железнички саобраћај, у смислу модернизације, реконструкције, изградње и доградње железничке мреже која треба да чини један велики систем у Србији. Из читавог тог контекста, пруга Сомбор – Врбас је изузетно битна због теретног, али свакако и путничког саобраћаја који омогућава повезивање насељених места и развој економије и привреде овог региона. Данас смо овде из разлога решавања проблема и начина коришћења железничке инфраструктуре од стране привредника. Сама железница за себе није циљ, она је корист и успех да људи, односно компаније, могу да превозе железницом. Циљ је да се теретни саобраћај пребаци са друмског на железнички, а да би то тако могло да буде морамо да омогућимо привредницима да користе железнички саобраћај. Данас смо у Сивцу, ту су пројектанти, представници инфраструктуре Железница Србије и све оне овлашћене институције са којима на данашњем састанку можемо да сагледамо на који начин и како. Сигурно ћемо решити проблем јер морамо да омогућимо компанијама које су овде и које су железнички саобраћај користиле у претходном периоду да га користе и даље“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ току радови на изградњи дела фекалне канализације у Црвенки
Следећаи чланакЧеда Јовановић открио детаље о Ђиласовим малверзацијама и сукобу са Ђинђићем: „7. октобра је попио кривичну од Зорана!“ (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here