Почела реконструкција торња на Реформатској цркви у Сивцу

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 14.12.2023. – Почели су радови на санацији и реконструкцији торња на Реформатској хришћанској цркви у Сивцу. За ту намену Покрајинска влада определила је 18 милиона динара, а остатак средстава неопходних за реализацију пројекта опредељено је из буџета Општине Кула. Како су у овој фази радова обезбеђена средства за реконструкцију торња до сата, у плану је да се почетком наредне године обезбеде додатна средства како би се завршили комплетан торањ и кров на цркви, што је свакако најургентније.

Радове су обишли секретар Месне заједнице Сивац Миленко Рајић, директор ЈКП ,,Радник“ Жељко Маџарев и председник Скупштине општине Кула, Велибор Милојичић, који се захвалио Покрајинској влади и председнику исте, Игору Мировићу, покрајинској секретарки за културу, Драгани Милошевић, председнику општине Кула, Дамјану Миљанићу, и посебно Ласлу Харангозу, епископу Реформатске хришћанске цркве у Србији на сјајној сарадњи. По његовим речима, вишедеценијски проблем у Сивцу коначно ће бити решен, а црква која је представљала претњу по безбедност људи ће најзад бити реконструисана и у наредном периоду стећи ће услов да постане место окупљања свих људи добре воље:

,,На велико задовољство свих Сивчана, а посебно становника Новог Сивца, а због деце која похађају школу и вртић, коначно су почели радови на реконструкцији торња. Средства су обезбеђена од стране Општине Кула и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Коначно смо почели да решавамо овај вишедеценијски проблем који је мучио све становнике Сивца. У овој фази обезбеђена су средства за реконструкцију торња, до сата. Како ће се монтирати скела, у договору смо да се већ почетком наредне године обезбеде додатна средства како би се завршили комплетан торањ и кров на цркви, што је најургентније, и мислим да ћемо то успети да организујемо како бисмо искористили скелу која је већ монтирана. Пуну логистику имаће и од ЈКП ,,Радник“ и директора Жељка Маџарева, као и од секретара Месне заједнице Сивац Миленка Рајића. Ово је наша обавеза, пре свега према деци нашег места и сигуран сам да ће на опште задовољство ова црква попримити онај изглед какав треба да добије јер она сведочи о трајању и историји Сивца и о људима који су некада овде живели. Наша идеја је да у будућности ово постане један мултифункционални објекат намењен културним дешавањима, а који ће велики број Подунавских Шваба, који су пореклом из нашег места, моћи да обиђу. Јуче је почела изградња саобраћајнице ,,Осмех Војводине“ и верујем да ће ово место у наредном периоду постати место окупљања свих људи добре воље“.

Фото: Qmedia

Епископ Реформатске хришћанске цркве у Србији, Ласло Харангозо, истакао је да је ово место веома важно за заједницу и да му је у плану да у будућности овде организују и службе:

,,Пре неколико година, када сам пролазио овде, срце ми се сламало када сам ово видео. Ово место је веома важно за ову заједницу. Пре неколико година осећао сам у срцу да овде треба да дођем и видим ово место  и сада смо најзад добили благослов да можемо да је реконстришемо и реновирамо и хвала свим људима који су подржали ову идеју – Покрајинском секретару, господину Милојичићу и свима осталима. Желели бисмо да овде у будућности имамо службе. Ми, као хришћани који овде живимо, треба да се подржавамо“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакA generáció győztesei – A köztársasági kormány által díjazott diákok között van a kúlai Bajai Leon is
Следећаи чланакАнтируска хистерија у Србији: Ђилас и Шолак поново ударају на државу! (ФОТО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here