Председник Србије, Александар Вучић, обишао радове на вијадукту код Врбаса

Фото: Qmedia

ВРБАС, 21.12.2023. – Председник Републике Србије, Александар Вучић, обишао је радове на изградњи железничког вијадукта код Врбаса. Поред председника Вучића, радове је обишао и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Председника државе и министра дочекали су председник Покрајинске владе, Игор Мировић, градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић, градоначелник Суботице, Стеван Бакић, градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, и председник општине Врбас, Предраг Ројевић. Председник  Вучић изјавио је да ће грађани, када буде отворена брза пруга, од Београда до Суботице моћи да стигну возом за само 75 минута, а када Мађари заврше своју деоницу до Будимпеште за само два сата и 40 минута. Вучић је истакао и да су ангажовани извођачи једне од најбољих компанија из Кине који раде у Србији и који, осим градње инфраструктуре, доста пажње посвећују друштвеној одговорности. Такође, навео је чињеницу да су извођачи радова потписали уговоре са више од 50 српских фирми и тиме су запослили више од 200 српских радника:

„Веома сам срећан што радови напредују изузетном брзином на деоници од Новог Сада до Суботице. Захвалан сам кинеским железницама на огромном труду како би много пре рока испунили своје обавезе и амбасадору Народне републике Кине и председнику Си Ђинпингу на свакој врсти подршке нашим пројектима и желим да кажем да су ово велике промене за грађане Србије и нашу земљу у целини. Људи, да би разумели, од Београда до Суботице ићи ће тачно 75 минута и то од центра Београда до центра Суботице. Данас да идете од центра до центра није могуће без два сата и то не споре вожње. Одмах да кажем да, пре него што нам стигну додатни возови у марту 2025. године, имаћемо ту линију од децембра до марта на сваких сат времена, и то један воз који иде сат и петнаест минута и други који иде сат и по и који стаје у станице Жедник, Наумовићево, Степановићево, Змајево, Врбас итд. Од маја имаћемо много чешће те возове на линији Београд-Суботица а верујем, од марта 2026. године, да ћемо имати тако честе возове од Београда до Будимпеште. То су невероватне промене у Србији и верујем да ћемо моћи да привучемо још више туриста и  да ћемо наставити да градимо. Желим да се захвалим компанији кинеских железница CCCC који изванредно обављају свој посао и хвала им на томе што својим радом доприносе реализацији битних инфраструктурних пројеката за нашу земљу“.

Вијадукт у Врбасу се налази на делу треће деонице међународне брзе пруге од Београда до Будимпеште. Реч је о највећем и најсложенијем грађевинском објекту, пошто ће на 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице укупно бити изграђено 58 објеката. Вијадукт је један од четири објекта који ће бити изграђен изнад канала Дунав – Тиса – Дунав. Укупне је дужине око 1417 метара и биће двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакСутра почиње зима
Следећаи чланакJÓ ÜTEMBEN HALADNAK A MUNKÁLLATOK

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here