Измене и допуне правилника о друштвеном стандарду корисника РФ ПИО

Фото: ПИО Фонд

СРБИЈА, 26.12.2023. – На седници одржаној 21. децембра 2023. године, Управни одбор Републичког фонда ПИО донео је Правилник о изменама и допунама Правилника о друштвеном стандарду  корисника пензије РФ ПИО.

Кључну новину представља увођење још једног вида друштвеног стандарда, а то је развој социјалног  дијалога и међународне активности.

Како је навела директорка Сектора за финансијске послове у Дирекцији Фонда, Бојана Поповић, овај вид друштвеног стандарда је резултат преговора репрезентативних удружења пензионера са Владом Републике Србије и Министарством финансија, након чега су одржани и састанци са Фондом и дошло се до решења да је ово најбољи начин да се уведе још један вид друштвеног стандарда који ће побољшати и сам положај корисника, а и отворити неке нове могућности за удружења пензионера.

Како се наводи у Правилнику, социјални дијалог се остварује кроз организовање трибина, округлих столова и саветовања у земљи, док међународне активности обухватају учешће на међународним конференцијама у иностранству које организују удружења која представљају пензионере и старију популацију.

Поред наведене, важна измена у Правилнику односи се и на трошкове за пратиоца када је у питању  одлазак на бесплатну рехабилитацију корисника пензије. До сада је Фонд финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, у трајању до 10 дана у  току  календарске године, у одређеној установи, као и путне трошкове у висини цене аутобуске односно возне карте 2. разреда. Нови Правилник  предвиђа да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица. Како је истакла Бојана Поповић, на овај начин је обухваћена значајно шира групација, односно већи број корисника који нису способни да рехабилитацију користе самостално, већ им је неопходна пратња друге особе, односно стараоца.

Директорка Сектора за финансијске послове најавила је да ће посебном инструкцијом која ће пратити Правилник бити регулисани садржај и вредност пакета солидарне помоћи, односно да ће пакети убудуће бити стандардизовани по питању врсте производа које садрже, као и по питању вредности сваког појединачног пакета. На овај начин подела пакета помоћи вршиће се равноправније и већи број корисника који су најугроженији биће у могућности да добије свој пакет.

Извор: РФ ПИО

Претходни чланакУ општини Kула биће поновљено гласање на четири бирачка места
Следећаи чланакУ четвртак 13. седница Скупштине општине Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here