Запад обећао Ђиласу: Добићеш власт ако направиш Мајдан у Београду

Фото: ATAImages/ Antonio Ahel

Према речима извора из непосредног Ђиласовог окружења, који су инсистирали на анонимности, тајкун испрва није планирао веће протесте после изборног пораза

Лидер хејтерске опозиције Драган Ђилас одлучио је да покуша насилно преотимање власти у суботу, упркос народној вољи и убедљивом поразу на изборима, тек након што је добио чврста уверавања из иностранства да ће му помоћи у томе!

Ђилас је добио ‘гаранције’ из појединих западних центара моћи да ће доћи на власт у Србији ако успе да направи крвави ‘Мајдан’ у Београду. Извори тврде да се лидер ССП на насилне демонстрације одлучио тек пошто је добио овакво обећање страних моћника.

Политичке гаранције
Према речима извора из непосредног Ђиласовог окружења, који су инсистирали на анонимности, тајкун испрва није планирао веће протесте после изборног пораза.

– Међутим, већ током изборног дана и ноћи после затварања бирачких места добио је, како се прича, чврсте гаранције од неких западних центара моћи да ће му помоћи да дође на власт упркос лошим резултатима на гласању. Услов је то да Ђилас покуша да направи хаос, нешто што личи на револуцију која се десила у Украјини, и да окупи што више људи на демонстрацијама. Тада је он потпуно променио план и почеле су демонстрације – преносе извори, који додају да они не желе у томе да учествују.

– Ђилас и поједини његови коалициони партнери, који су врло радикални, не желе да слушају ништа што не иде у прилог њиховим плановима. Не знам детаље њиховог договора са странцима, али је очигледно тај договор толико јак и обавезујући да они сада, и да хоће, не могу да одустану од демонстрација – преноси један од извора, који је из разумљивих разлога инсистирао да му не објављујемо име и презиме.

Ове информације потврђује Радомир Лазовић, први на Ђиласовој листи на парламентарним изборима и кандидат за премијера, који је изјавио да међународна заједница мора да реагује и да спроведе међународну истрагу због ‘изборне крађе’.

– Ми немамо могућности да приступимо бирачком списку, наше институције немају могућност да ураде истрагу јер су под контролом Александра Вучића. Протестима се врши притисак и међународна заједница треба да се укључи јер је неопходна међународна истрага онога што се десило на изборима – рекао је Лазовић, упркос томе што су избори били фер и поштени, што је потврдило и више хиљада међународних посматрача.

Да у свему овоме и те како има истине, потврдио је и сам председник Србије Александар Вучић, који је већ говорио о мешању страних фактора у изборни процес.

– Наши државни органи састављају једно важно писмено саопштење о упливу једне важне земље у изборе у Србији, до сада на најбруталнији начин. Верујем да ће до Нове године имати то завршено и онда ћемо пред православни Божић моћи да то упутимо целом свету, да виде како се врши таква врста мешања у процесе који треба да припадају једној сувереној земљи – истакао је Вучић.

Није изненађење
Илија Животић, професор безбедности, оцењује да ово није изненађујући корак Ђиласове опозиције.

– Опозиција жели насилну промену власти и неке ствари радили су као по уџбенику. У суботу нас очекује као неко финале протеста, које ми називамо ‘Поход на Рим’. Све и да уђу у Скупштину, то им не даје власт. Скупштина је зграда. Власт може да им каже да дођу у Београд и протестују, али се ту зна ко је одговоран за евентуалне нереде. Одговоран је онај ко је организовао протесте. И ту долазимо до кључне ситуације: зашто човек који је организовао протесте све ово дозвољава? Очигледно неки договор постоји – упозорава Животић.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакПУ у Сомбору: Појачано контролисање саобраћаја током празника
Следећаи чланакПотписан уговор за замену расвете у Спортској хали у Сивцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here