Данас се обележава Дан Русина у Републици Србији

Фото: Наше Место

СРБИЈА, 17.01.2024. – Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије Томислав Жигманов честитао је припадницима русинске националне заједнице њихов национални празник 17. јануар, Дан Русина у Републици Србији.

Како је саопштило Министарство за људска и мањинска права, национални празник Русина установљен је поводом 17. јануара 1751. године, када је Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, потписао први званични документ Уговор о насељавању 200 русинских гркокатоличких породица на тадашњу пустару Велики Крстур.

Био је то званични почетак данашњег Руског Крстура, најстаријег, највећег и најпознатијег насеља Русина у Србији.

Тај дан је већ више деценија прихваћен као дан званичног досељавања Русина на ове просторе. Како се наводи, Русини су, иако малобројна заједница, били и остали важна и драгоцена коцкица у богатом мултиетничком мозаику Војводине и Србије.

Према попису становништва из 2022. године, та заједница броји 10.486 грађана, територијално распоређених у десетак насеља у Бачкој и Срему.

Власти у Републици Србији, АП Војводини и јединицама локалне самоуправе и даље ће посвећено радити на обезбеђивању свих потребних предуслова од примене закона, преко материјално-финансијских средстава, до мањинских сензитивних политика како би Русини у Републици Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице, саопштило је Министарство.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакМинистарство издало пољопривредницима упутство за поврат дела акцизе за гориво

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here