У Кули обележен Национални дан Русина

Фото: Qmedia

КУЛА, 22.01.2024. – Национални дан Русина, који се прославља 17. јануара, када је 1751. године потписан уговор којим ће се на ове просторе, тачније у пусти Крстур, са Карпата доселити 200 Русина Гркокатоличке вере, обележен је и ове године.

Централна прослава се  сваке године одржава у другом месту где живе Русини, а ове године је одржана  у Ђурђеву, док су Русини у Кули свој Национални дан прославили свечаном приредбом у просторијама Културно-уметничког друштва „Др Хавријил Костељник“.

Своје место у публици имали су Саво Прерадовић, Жељко Ковач испред Националног савета Русина, као и културно-уметничка друштва са којима Русинско друштво сарађује, а то су „Дурмитор“, „Иван Сењук“ и „Карпати“. Донаторка Марија Јоксовић обезбедила је клима уређај без којег ова прослава не би била могућа. Она је за то добила посебну захвалницу. Честитала је свим Русинима тај дан и пожелела дугу сарадњу и у што већем броју.

Као што је познато, у просторијама друштва већ три године није било грејања, па је било тешко одржати функционалност. Чим је проблем решен, почеле су пробе, а треба нагласити да је Друштво значајно подмлађено, најпре најмлађим члановима које је Цецилија Мудри припремила за свечаност. Певачка група је добила три нова, млада члана који су дебитовали баш на највећи празник, па је, по речима председнице друштва, Амалије Ковач, трогодишња криза преброђена, наочиглед публике.

Прославу Националног дана Русина у Србији у Кули организовало је КУД „Др Хавријил Костељник“  под покровитељством Националног Савета Русина.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакФудбалери „Хајдука“ почели припреме, кошаркаши наставили победнички низ
Следећаи чланакЂиласов новинар све отворено признао: Ако прозападна, тајкунска опозиција да дође на власт одмах се уводе санкције Русији

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here