Праве циркус, одржавају тензију, лажу, обмањују: Ђиласовци хоће плату и мандате!

Фото: 24sedam.rs

Одлуку која је у најмању руку супротна тврдњама о изборним нерегуларностима Ђилас је покушао да оправда наводећи да мандати не могу да се одбију (?!)

Драган Ђилас, лидер тајкунске коалиције окупљене око листе „Србија против насиља“ (СПН), која је доживела дебакл на децембарским изборима, отворено је признао да га у политици занимају само паре и посланичке клупе!

Гостујући на опозиционој телевизији Н1, тајкун, чије су фирме инкасирале 619 милиона евра за време док су он и његови ведрили и облачили Србијом, рекао је да ће посланици са његове листе прихватити посланичке мандате, као и новац из скупштинске касе, иако су претходних недеља даноноћно говорили о наводној изборној крађи и такозваним махинацијама са фантомским бирачима.

Важнији је новац
Одлуку која је у најмању руку супротна тврдњама о изборним нерегуларностима Ђилас је покушао да оправда наводећи да мандати не могу да се одбију (?!).

– Мандати не могу да се одбију, мандати се аутоматски додељују листама које су прошле у парламент. Новац који странке добијају не зависи од Александра Вучића и власти у Србији, новац добијате на основу гласова које сте освојили. За листу „Србија против насиља“ гласало је 902.500 људи и они су одлучили колико ће држава за финансирање тих странака издвајати у наредном периоду. То је суштина – дословце је рекао Ђилас, уз констатацију да ће СПН исти став заузети и кад је реч о одборничким мандатима освојеним у Скупштини Београда.
Брнабићева: Ђилас је сам признао да су избори били фер и поштени!
Премијерка Ана Брнабић прокоментарисала је изјаве вође листе „Србија против насиља“ Драгана Ђиласа о наводно покраденим изборима у Београду.

– Браво! Нехотице и непланирано Ђилас је потврдио:

1. да је бирачки списак потпуно транспарентан (све податке које износи налази у бирачком списку који се објављује на сајту МДУЛС, и то подељено по градовима/општинама);

2. да је бирачки списак више него лако контролисати (бројеви у бирачком списку се ажурирају на свака три месеца и ово што објављује аутоматски се појавило на сајту МДУЛС 23. 1. 2024. хттпс://упит.бирацкисписак.гов.рс/ПрегледБројаБираца);

3. да су бирачки списак исто тако контролисали и пре избора (а што је потврдио и Добрица Веселиновић речима да нема фантомских бирача) и управо зато нису имали проблем са списком, већ су тражили хитне изборе, и

4. да су промене у бирачком списку, и на републичком и на локалном нивоу, укључујући и Београд, биле на нивоу статистичке грешке и да никако нису могле да утичу на резултате избора.
– Сам Ђилас је овим, сасвим ненамерно, потврдио да су избори били фер и поштени, а да је бирачки списак потпуно транспарентан – написала је премијерка.

Kоментаришући Ђиласово политиканство и оправдање за прихватање посланичких мандата и новца из државне касе, политички аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је да се српска опозиција после изборног пораза налази у стању агоније, која траје.

– Најпре су неславно јуришали на РИK и ГИK, нападали Стари двор и настојали да опструирају нормалан живот у Београду, онда су интернационализовали питање избора, али нису добили јасну и јаку подршку Запада. Уследио је бесмислени став да је „крађа доказана“, да би финале свега било прихватање мандата, буџетских средстава за финансирање странака уз учешће у Скупштини кроз тзв. Kуртијев модел – дакле сузавац у Скупштини по потреби. Kад видите шта све предлажу и раде, није јасно који степен политичког апсурда и конфузије нису достигли. Очито да конфузији и страху од одговорности нема краја и да се спремају, ако овако наставе, да изгубе унапред изборе 2027. године – јасан је Станковић.

Адвокат и функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић констатује да Ђилас и ђиласовци све то раде како би се задржали на политичкој сцени.

– Знају добро да су изборе изгубили, али када би то признали, морали би бирачима да положе рачуне. Зато од свега праве циркус, одржавају тензију, лажу, обмањују… Kако би другачије задржали посланичке плате када ово не би радили? – пита Ђукановић.
Дај шта даш

Са друге стране, директорка Студија Б Ивана Вучићевић оцењује да су лидери дела опозиције окупљене око коалиције „Србија против насиља“ мајстори обмане, о чему сведочи и овај случај.

– Није ово ни први ни последњи пут да су Ђилас и његови сарадници искористили грађане за остваривање личних интереса. Од силних позива на протесте, захтева за понављање избора и рушење власти, остало је једно велико ништа. Схватили су Ђилас, Мариника и остали да их грађани неће, па су брже-боље одлучили да уђу у парламент. То је политика „дај шта даш“, нема у себи ни С од Србије, зато су изборе и изгубили. У таквој политици нема грађана, нема покушаја да се од Србије направи још боље место за живот. Зато ће на следећим изборима проћи још горе, све док потпуно не нестану са српске политичке сцене – закључује Вучићевићева.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакТајкунска Н1 вас лаже: Тврде да има више стотина, па и хиљаду људи на протесту, а њих неколико десетина! (ВИДЕО)
Следећаи чланакБукти рат међу ђиласовцима: Мариника удара на Манојловића – Морам да назовем ствари правим именом!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here