Данас се обележава Национални дан без дуванског дима

Фото: pixabay

СРБИЈА, 31.01.2024. – У Србији се сваког 31. јануара традиционално обележава Национални дан без дувана, ове године под слоганом „365 дана без дувана“. И док је већина европских земаља протерала цигарете из затворених просторија, а понегде је чак забрањено пушити их и на неким јавним местима, „тихе убице“ и даље одолевају у Србији.

На паклицама цигарета које се продају у Србији постоје упозорења, али подаци који се већ неколико година не мењају говоре да пушачи готово и не обраћају пажњу на њих.

Трећина становника Србије су пушачи. Више је жена него мушкараца зависних од никотина, а забрињавајући број малолетника користи цигарете или неки други дувански производ.

Србија је на седмом месту у свету по броју пушача који чине 40,6 одсто становника. Међу женама пушача је 41,2 одсто, а међу мушкарцима 40 одсто. Ови проценти значе да скоро свака трећа жена и сваки четврти мушкарац у Србији пуше.

Према подацима Европског информативног система за канцер, Србија је на другом месту у Европи по стопи обољевања и смртности од рака плућа, одмах иза Мађарске.

Више од 26 одсто становништва Србије, старијег од 15 година, свакодневно пали цигарету, док 15,8 одсто пуши 20 и више цигарета на дан, подаци су „Истраживања здравља становништва Србије 2019. године“.

Од рака плућа у Србији сваке године оболи 7.000 људи од којих умре око 5.000, а пушење је главни фактор ризика.

Према подацима „Истраживања о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији“ из 2022. године, цигарете је бар једном током живота пушило 15,1 одсто ученика (14,5 одсто дечака и 15,6 одсто девојчица).

Резултати истраживања показују и да сваки пети ученик првог разреда средњих школа (19,9 одсто) користи електронске цигарете, као и да је употреба ових производа популарна и међу дечацима и девојчицама.

Извор: Данас

Претходни чланакЈавно предавање на тему ,,Професионална оријентација“ у среду у Сивцу
Следећаи чланакПИО Фонд у 2023. остварио бољи резултат од планираног, циљ достојанствен живот пензионера

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here