Одржано предавање „Значај пчела у заштити животне средине“

Фото: Томи Тамаш

КУЛА, 01.02.2024. – Предавање под називом „Значај пчела у заштити животне средине“ одржано је у просторијама „Непкера“ у Кули. Присутни грађани имали су прилике да чују занимљиве информације о меду и његовим бенефитима, кошницама, али и о угрожености пчела. Такође, било је речи и о пошумљености у општини Кула, заштити животне средине и упознавању грађана са даљим активностима Удружења „Зелена зона општине Кула“ које је и организатор предавања. Присутнима је нешто више о овим темама рекао Стјепан Браца Лончарић, пчелар са вишедеценијским искуством. У оквиру програма приказана је и емисија „У посети код“, тачније једна од епизода у којој је Лончарић био гост, а на самом крају посетиоци су могли да дегустирају домаћу медовачу, медењаке и да у пријатној атмосфери размене утиске о самом предавању. Говорећи о изазовима са којима се пчелари сусрећу, Лончарић је акцентовао несавесно руковање агротехничким препаратима које често доводи до тровања живог света, а што се у највећем броју случајева одражава и на пчеле:

„Ја се бавим пчеларством више од пола века и могу да кажем да су времена била другачија. Морам да признам да сам мало и огорчен на силна тровања која чине огромну штету пчелама, животињама и птицама. У првом реду, ја као пчелар морам да будем тај који ће да брани животну средину за пчеле јер од њих нема ништа ако су угрожене до те мере да им је угрожена бројност. Пољопривредници јако трују прскајући своје културе у неадекветно време и на неадекватан начин у току дана када су пчеле најактивније. То тровање се одражава и на дивљач, а скорашњи пример тровања срна у кулском ловишту то и доказује. Такође, то тровање се одражава и на репродуктивне способности живог света у атарима, с обзиром на то да су отроване срне биле неплодне због отрова у себи. Пре неких десет година ми смо алармирали јавност, пошто су нам матице биле неплодне због коришћења отрова на теренима где су биле смештене. То не ваља за пчеле, срне и остатак живог света, али не ваља ни за човека, јер сада већ имамо примере многих здравствених проблема и код људи“:

Немања Мајор из „Зелене зоне општине Кула“ истакао је да је њихово Удружење формирано средином августа прошле године и да им је примарна делатност заштита животне средине. Такође, Мајор је као битну ствар издвојио потписивање меморандума са Општином Кула, чиме ће више од 25 удружења бити укључено у посао пошумљавања на територији општине Кула.

„Наше Удружење је формирано негде средином августа прошле године и оно је непрофитно и нестраначко удружење које се бави заштитом животне средине и које покушава да едукује што више грађана о заштити воде, ваздуха и земљишта и, самим тим, да повећамо пошумљеност. Првенствено смо се окупили ту због мањка пошумљености, односно због малих површина под шумом, тако да смо се скупили у једно удружење које је регистровано након неколико месеци. Организовали смо до сада неколико акција везаних за чишћење, заједничко дружење и едукацију деце, а пре овога смо имали неформално удружење које се звало „Кула из твог угла“ које је спроводило сличне акције, али смо то са формирањем „Зелене зоне општине Кула“ желели мало више да озваничимо. Потписали смо меморандум са општином Кула, тачније наше удружење и још 25 удружења и добровољно ватрогасно друштво, чија је суштина чување и одржавање посађених садница на територији наше општине, као и подизање степена пошумљености и ницање нових засада и шума“.

Фото: Томи Тамаш

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ суботу свечаност поводом годишњице постојања Удружења књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“
Следећаи чланакПоношев удар на Манојловића: Или оснуј странку – или престани да делиш лекције!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here