Коло српских сестара Кула обележило 25 година постојања

Фото: Qmedia

КУЛА, 06.02.2024. – У Сали Школе за основно музичко образовање у Кули свечано је обележено 25 година постојања Кола српских сестара Кула. Уједно, поводом овог јубилеја, промовисана је и монографија „Коло српских сестара Епархије бачке Кула 1998-2023“, чиме је једно сведочанство о доброчинству, хуманости и несебичности добило материјални облик. Програм је почео извођењем химне Републике Србије, „Боже правде“, а потом су се присутним гостима обратили презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски и председник општине Кула, Дамјан Миљанић. Културно-уметнички део програма обогатила је Црквена појачка група при храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули. Када је о уводним излагањима реч, нешто више о богатој и хуманошћу испуњеној историји Кола српских сестара, као и о биографијама знаменитих Српкиња које су оставиле неизбрисив траг у Колу, рекле су професорка Љиљана Стојановић, председница Кола српских сестара из Ниша и Мирјана Младеновић, секретарка Кола из истог града. Присутне су, такође, поздравили и протонамесник Бошко Маринков, парох кулски и председница Кола српских сестара Кула, Славка Видовић. Ауторка монографије „Коло српских сестара Епархије бачке Кула 1998-2023“ и секретарка Кола српских сестара Кула, Ана Родић, истакла је да је монографија свеобухватна по чињеницама и подацима, те да су многи суграђани помогли у изради исте, а огромна и несумњиво важна је и улога Епархије бачке, која је измирила трошкове штампања и тиме преузела огроман део одговорности и посла на себе:

„Морам да признам да је доста дугачак списак оних који су заслужни за излазак ове монографије. Ја јесам њу написала и можда је то и најлакши део посла. Као прво, имали смо веома богату писану архиву и архиву фотографија, као и небројено много активности свих ових 25 година и онда је само требало сести и то склопити у једну целину која је свеобухватна по чињеницама и подацима, с тим што сам ја заиста водила рачуна да не буде сувише оптерећена текстом. У изради су ми предлозима,саветима и одређеним радом и активностима помогли Снежана Давидовић, Вукан Поповић и Филип Пронек, а сама идеја о изради монографије потекла је од председнице Кола, Славке Видовић. Од самог почетка смо имали изузетну подршку од свештеника Српске православне цркве, епархије Бачке у Кули, најпре од оца Бошка Маринкова још крајем 2022. године, када је господин Драгољуб Мајсторовић постављен за намесника. Он је само подржао ту идеју, добили смо благослов од епархије Бачке, а на крају је епархија покрила трошкове самог штампања, што је за нас био заиста велики подухват у години у којој смо располагали са изузетно скромним средствима за наш редован рад“.

Коло српских сестара  је основано на Велику Госпојину 1903. године у Београду. Име друштву је дао наш велики књижевник и комедиограф Бранислав Нушић који је написао и прва Правила Кола, а међу најистакнутијим идејним творцима, оснивачима и касније активним чланицама Кола била је и наша позната сликарка Надежда Петровић. Прва председница Кола је била Новосађанка Савка Суботић, а прва потпредседница Делфа Иванић. Када је реч о оснивању Кола у Кули, оно је званично почело са радом 6. фебруара 1998. године када је одржана Оснивачка Скупштина. Коло српских сестара у Кули се креће већ четврт века путем доброте, искрености и хуманости и сва њихова делатност може се прожети кроз један једини циљ – помоћи другима било колико онда кад им је та помоћ најпотребнија.

Фото: Томи Тамаш

Извор: Qmedia

Претходни чланакАпел грађанима: Не храните лабудове хлебом
Следећаи чланакОдржана седница Општинског већа општине Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here