Потврђен мандат свим посланицима, Скупштина конституисана: Опозиција већ прави хаос, улицу заменили парламентом (ФОТО)

Фото: Tanjug/Rade Prelić

Kонститутивном седницом ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић

У Скупштини Србије данас је у 10 часова почела конститутивна седница, а на дневном реду је као прва тачка потврђивање мандата нових народних посланика. Окупљање будућих посланика у парламенту почело је већ око 9.30 часова.

Првој седници председава најстарији народни посланик, а у овом сазиву то је математичар Стојан Раденовић са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, а њему ће у раду помагати четворо најмлађих посланика и генерални секретар народне скупштине.

 

Опозиција, како је и очекивано, одмах на почетку седнице прави хаос, свира у пиштаљке покушавајући да омета рад нашег угледног научника, захваљујући чијим радовима је Универзитет у Београду скочио на Шангајској листи, а који као најстарији посланик председава данашњом седницом.

Ипак, опозицији је стигао и одговор у виду транспарента са балкона, који је изазвао аплауз посланика владајуће странке.

-Потврђен је мандат свим народним посланицима, рекао је председавајући додајући да је тиме Народна скупштина конституисана.

Уследило је полагање заклетве, а посланици опозиције су напустили салу.

Тиме је рад седнице завршен.

На дневном реду конститутивне седнице је и избор председника Народне скупштине, избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела народне скупштине и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Kонститутивном седницом ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић, а њему ће у раду помагати по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

 

Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:

– Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!

Могуће је да ће сутра само бити потврђени мандати посланика новог сазива, а да ће избор председника, потпредседника, генералног секретара, чланова одбора и делегација бити обављено касније, што се не би десило први пут имајући у виду да је избор органа Народне скупштине део разговора о томе ко ће чинити владајућу коалицију, односно Владу Србије.

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Од конституисања Скупштине, почиње да тече рок од 90 дана за формирање Владе Србије.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, се утврђује на предлог председника парламента.

Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.

На изборима 17. децембра учестовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

Од укупно 250 мандата, листа Александар Вучић – Србија не сме да стане освојила је 129 мандата, листа Србија против насиља – 65, Ивица Дачић – премијер Србије -18, Нада за Србију – 13, Ми глас из народа -13, СВМ – 6, Уједињени за правду – Усаме Зукорлић, Томислав Жигманов – 2 мандата, СДА Санџака Суљеман Угљанин 2 мандата, Политичка борба Албанаца се наставља Шаип Kамбери – 1 мандат, Руска странка – Слободан Николић – 1 мандат.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакШифра – Мајдан: Тајкунски медији српски парламент заменили украјинским – ђиласовци настављају са призивањем насиља (ФОТО)
Следећаи чланакЗванично отворен пут Сивац – Стапар

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here