Средња техничка школа ,,Михајло Пупин“ добија регионални едукативни центар

Фото: Агенција Инфо нет

КУЛА, 08.02.2024. – У Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“ у Кули данас је презентован Пројекат реконструкције зграде ове школе и доградње регионалног едукативног центра за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност.

Тим поводом, школу су посетили представници Канцеларије за дуално образовање Владе Републике Србије, као и представници Немачке развојне банке који су на овом пројекту партнери са Средњом техничком школом ,,Михајло Пупин“ и Општином Кула. Њима је, у Свечаној сали, приказан кратак филм који их је упознао са историјатом школе, као и свим образовним профилима и могућностима које школа нуди.

Гостима се обратила директорка школе, Вера Слијепчевић, која је истакла да јој је велика част што говоре о пројекту на који већ дуго чекају, као и да је у питању објекат који ће бити највећи едукативни центар у Србији и шире, а по чему ће како сама школа, тако и Кула, бити заиста препознатљива:

,,Имали смо част данас да угостимо представнике Канцеларије за дуално образовање Владе Републике Србије и представнике Немачке развојне банке. Они су данас ту поводом Пројекта изградње и реконструкције наше школе. Реч је о пројекту  на који већ дуго чекамо и требало би да први радови крену до краја школске године. Интересантно је да ће то бити највећи центар у Србији, а и шире, и он ће се бавити првенствено обновљивим изворима енергије, али ће бити обухваћена и друга занимања – информационе технологије и занимања из области машинства. Оно што је важно нама, као школи, је да ћемо бити заиста препознатљиви. Изградњом Центра добићемо сасвим нови изглед школе и нови објекат који ће бити најсавременије опремљен, тако да ће ученици и грађани из наше, али и из других општина, имати могућност обуке у овим подручјима рада, а наши ученици ће своју практичну наставу моћи да одраде на најбољи могући начин“.

Присутнима су се, потом, обратили и професор Марјан Иванов, као и руководилац одељења за инвестиције, заштиту животне средине и енергетски менаџмент, Блажо Костић, испред локалне самоуправе, који су рекли нешто више о овом пројекту и потом стрпљиво одговарали на питања гостију. Напослетку, гости су обишли школу, учионице, као и полигон за обновљиве изворе енергије, а затим су наставили разговор са челницима школе и локалне самоуправе.

Када је реч о овом Пројекту, у плану је реконструкција постојећег објекта, замена система грејања, односно монтажа топлотне пумпе, изградња новог објекта, као и употреба обновљивих извора енергије за производњу топлотне и електричне енергије. Очекује се да радови почну до краја школске године.

Средња техничка школа ,,Михајло Пупин“ у Кули има 450 ђака на редовном школовању, а очекује се да их у наредним годинама буде и 500. Тренутна површина школе је око 1.710 метара квадратних, а планирана површина новог објекта је готово 880 метара квадратних класе Б енергетске ефикасности.

Циљеви овог пројекта су, између осталог,  практична настава и пример добре праксе за ученике и запослене у сектору обновљивих извора енергије, сарадња и укључивање са приватним сектором и циљу обука запослених и дуалног образовања, као повезивање свих образовних профила кроз сегменте који чине пројекат (машински део, програмески део, сервисирање опреме…).

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрви човек Новог Сада Милан Ђурић о најважнијим пројектима: Наш град је једно од највећих градилишта у Европи, граде се мостови, гараже, помажемо пензионерима, а вртићи су бесплатни
Следећаи чланакВУЧЕВИЋ ЗА „НОВОСТИ“ О СРАМНОЈ РЕЗОЛУЦИЈИ ЕП: Представници опозиције говорили све најгоре о сопственој држави

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here