Дина Живојиновић увеличала отварање седме самосталне изложбе цртежа Лазара Ђембера у Кули

Фото: Qmedia

КУЛА, 09.02.2024. – Седма самостална изложба цртежа под називом  ,,Сенке успомена“ уметника Лазара Ђембера, свечано је отворена у Ликовној галерији Културног центра у Кули.

Ово је Лазарева прва изложба у Кули, а част да је увелича и отвори имала је Дина Живојиновић, унука нашег глумачког великана, Бате Живојиновића. Лазар и Дина упознали су се сасвим случајно, а потом су схватили да их много тога веже. Продуцент Лазаревог омиљеног филма, ,,Сенке успомена“, по коме је изложба и добила име, био је Динин отац Миљко, а у споту за филм играла је Дина која је у то време имала шест година.

Лазар од малена гаји велику љубав према домаћој кинематографији. И поред других техника које ради, портрети га ипак посебно инспиришу. Како каже, погодити сваки људски лик и карактер посебан је изазов:

,,Први пут излажем у Кули. Излагао сам у Београду, Новом Саду, у Савином Селу и у Равном Селу и ово је моја седма изложба. Изложба у Кули има јаку симболику јер је Дина ту, а имамо и доста повезаности у животу, тако да ми је изузетно драго што је дошла да отвори изложбу и што је овде у Кули. Од малена имам велику љубав према домаћој кинематографији и цртао сам буквално од малена, али ова изложба је озбиљније рађена 6 – 7 година. Радим и иконе, пејзаже, али ме портрети посебно инспиришу. Погодити сваки тај људски лик и карактер за мене је посебан изазов, а поготово када су глумци у питању. Двоумио сам се да ли да упишем глуму или сликарство, али је сликарство ипак већа љубав“.

Изложбу су отворили кантаутор Милорад Тривић и његова ћерка Елена који су извели дивну ауторску песму, а част да се обрати публици потом је имала Дина која је истакла да долази у име породице Живојиновић која је везана за овај крај, те да и она сама има лепе успомене из Куле и велика јој је част и пуно срце што је позвана на овакав догађај:

,,Као што је седам година требало да се ова изложба састави, седма по реду, седам је мој број, а изгледа и његов, тако је и наш сусрет био магичан. Упознали смо се на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и то је била једна опклада, где Лазарев колега није веровао да сам Батина унука. Лазар ми је пришао и питао ме и испоставило се да сам то заиста ја, а иако смо се тада упознали осећали смо као да се познајемо читав живот. Велика је част када ме позову на овакве догађаје. Остали чланови породице су у иностранству, тако да сам овде заправо у име целе породице Живојиновић и пуно ми је срце“.

Уметник Лазар Ђембер одрастао је у Савином Селу. Године је проводио у породичном атељеу, у амбијенту у коме је посматрао очев стваралачки рад, сликајући заједно са њим зидове манастира и цркви. И данас се његова породица бави иконописањем и осликавањем православних храмова. Од малена је показивао велики таленат, па је тако свој таленат надоградио и усавршио у Фиренци, на Академији лепих уметности. Запослен је као конзерватор у Музеју Града Новог Сада. Велики је заљубљеник у филмску уметност, а инспирацију за ову изложбу пронашао је на филмском платну. Изложени радови цртани су оловком, а настали су на основу фотографија, тако што је уметник посматрао фотографију. Бирао је и цртао глумце који су својим постојањем заслужили да уђу у легенду.

Извор: Qmedia

Претходни чланакКошаркашке наде „Хајдука“ гости „Црвене Звезде“ на утакмици АБА лиге
Следећаи чланак„Црвенка“ игра против „Синђелића“, „Сивац 69“ дочекује „Кикинду Гриндекс“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here