Принудно исељење Музеја аутомобила: Иза свега се крије жеља да се изгради нова зграда и напуне џепови!?

Фото: Printscreen/Instagram

Иако су се многи Београђани с правом питали зашто су исељени аутомобили који су деценијама били на том месту, барем за сада нема одговора

Принудно исељење Музеја аутомобила, који се налази у улици Мајке Јевросиме на броју 30, почело је јуче на велику жалост многих Београђана и љубитеља четвороточкаша. Музеј се налазио у згради која је изграђена 1929. године као Модерна гаража, по пројекту руског архитекте Валерија Сташевског, и има статус културног добра.

Заједнички основан 1994. године од стране Скупштине града Београда и колекционара аутомобила, редитеља и некадашњег министра културе Братислава Петковића, који је преминуо 2021. године. На званичном сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда пише да је Сташевски пројектовао тај објекат као академску грађевину са елементима постсецесије.

Па иако је доказа о важности овог музеја, као и саме зграде, напретек – то није спречило бахатог власника гараже да инсистира на исељавању Музеја аутомобила, институције која је била понос општине Стари град и Београда.

Иза свега се крије изградња нове зграде?
Иако су се многи Београђани с правом питали зашто су исељени аутомобили који су деценијама били на том месту, барем за сада нема одговора. Ипак, већ дуже време се прича да је у плану изградња нове зграде на овој престижној локацији у српској престоници, што би власнику донело огромну зараду, али и задало велики ударац туристичкој понуди Београда.

Јавност за сада не зна, али је савим оправданао све чешће питање: ко је бахати власник гараже који је зарад ситног, личног интереса, спреман да нанесе тако велики ударац музеју којим се Београд дичио деценијама!?

Поводом овог срамног догађаја јавности се обрати и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић. Он је на свом налогу на друштвеној мрежи „X“ написао да је „јавност са правом била узнемирена јучерашњим догађајем када су из Музеја аутомобила у Београду изношени експонати и одношени у различите гараже јер је тај музеј, нажалост, престао да постоји“.

– Музеј аутомобила веома је важан за Београд и веома сам поносан јер је Београд један од 11 градова у свету који је имао такав музеј. Музеј аутомобила је наша обавеза и према преминулом Братиславу Петковићу који је био министар културе и писац, а аутомобили који се сада налазе у Музеју аутомобила су његови лични легати заоставштине – написао је Весић.

Неопходна је реакција надлежних
С обзиром да министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који је изразио жаљење због овог немилог догађаја, схвата о каквој бахатости се ради, овом приликом га позивамо да одбрани локацију Музеја аутомобила, а да надлижни органи испитају зашто се исељују аутомобили који су деценијама били понос српског Музеја аутомобила.

Такође, крајње је време да се стане на крај бахатим инвеститорима које није брига за урбанистички план и споменике културе, тако да позивамо Удружење за заштиту Старог града да сачувају ову локацију и не дозволе да бахати власници зидају још једну у низу безличних зграда чијом продајом ће да напуне своје џепове.

https://www.instagram.com/muzejautomobilabeograd/?utm_source=ig_embed&ig_rid=17e39634-748d-4ad0-b923-49247496398d

 

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакОвом примитивцу дефинитивно није место у Скупштини: Ђилас отворено признао да га обезбеђење спречило да бије друге посланике (ВИДЕО)
Следећаи чланакЂилас прети новинарима: Сви ћете одговарати једног дана када дођем на власт! (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here