Одржана акција чишћења Старог гробља у Кули

Фото: Qmedia

КУЛА, 19.02.2024. – У Кули је одржана акција чишћења Старог гробља. Очишћен је простор између три гробља: православног, римокатоличког и гркокатоличког, а међу отпадом је преовладавао онај грађевинске природе. Иницијатива за ову акцију потекла је од представника три верске заједнице, а реализована је уз велику подршку Општине Кула и Јавног комуналног предузећа „Комуналац“. Заједничким радом верујућег народа, простор је очишћен и дата је лепа лекција из марљивости, толеранције и међуверског уважавања. Ток саме акције имали су прилику да виде представници православне цркве, презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски и протонамесник Бошко Маринков, римокатоличке цркве жупник Ђерђ Јухас и гркокатоличке цркве отац Платон Салак. Заменик председника Општине Кула, Карољ Валка, рекао је да ова иницијатива представља позитиван пример сарадње која се показала корисном по локалну средину и да ће локална самоуправа увек подржавати акције овакве врсте:

„Идеја о самој акцији потекла је од стране три верске заједнице, римокатоличке, православне и гркокатоличке, које су се договориле да се уреди простор на Старом гробљу, тачније тромеђа три гробља. Изнето је много смећа и земље и простор је сада много уређенији него пре ове акције. Овом приликом се захваљујем свештеницима који су учествовали у организацији и дали су пуну подршку овој акцији. Такође, замолио бих све вернике и све који имају гробна места да чувају средину и да не бацају смеће свуда, већ у контејнере како би сачували ово наше гробље“.

Жупник Ђерђ Јухас истакао је да није добро што је до ове акције уопште морало да дође, али да се, ипак, заједничким радом постигло много. Такође, апеловао је на грађане који долазе на гробље да не бацају смеће ван места предвиђених за то и да, самим тим, не загађују место где наши суграђани почивају:

„Могли сте и сами да видите колико овде има смећа и то је заиста ружно. Људима који долазе овде да обиђу гробове својих најмилијих сигурно није пријатно када виде смеће у непосредној околини. Хвала Богу, успели смо да сакупимо људе који ће помоћи да се то однесе. Господин Валка је био иницијатор тога да буду присутни и православци, римокатолици и гркокатолици, јер сви ми имамо исти проблем, а то је велика количина смећа на гробљима које би требало очистити, тако да је ово први пут да овако заједнички радимо, а велику подршку у виду машина пружио је и „Комуналац“, тако да, када се сви сложе и када имају исти циљ, могу се урадити веома лепе ствари“.

Протонамесник Бошко Маринков, парох кулски, захвалио се верујућем народу на подршци и одзиву када је ова акција у питању и апеловао је да гробље, као једно свето место, чувамо и одржавамо. Такође, захвалио се на великој подршци коју је ова акција имала од стране локалне самоуправе:

„Окупили смо се, на предлог локалне самоуправе, да сви заједно спроведемо акцију уређења гробља. Такође, циљ акције јесте уклањање дугогодишњег немара и смећа које се овде налази. Мислим да је изузетно добро што је локална самоуправа предложила овако нешто и на концу свега овога предузела конкретне кораке са свима нама и са верним народом како би се ово гробље уредило“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакOд јутрос поново могуће платити рачуне за струју на шалтерима ЕПС-а у целој Србији
Следећаи чланакA hétvégén Kúlán megtartották a régi temető takarítási akcióját

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here