Ученице Економско – трговинске школе посетиле Институт за српски језик САНУ поводом Међународног дана матерњег језика

Фото: ЕТШ Кула

КУЛА, 22.02.2024. – Јуче је, широм света, обележен Међународни дан матерњег језика. Овај дан успостављен је од стране УНЕСКО-а 2000. године у знак сећања на неколико студената који су 1952. године убијени у Даки током протеста за равноправност свог матерњег, бенгалског језика.

Ученице Економско-трговинске школе, Миа Двожак и Сара Ачански, заједно са предметним наставником српског језика Драганом Богојевац, имале су прилику да  посете Институт за српски језик САНУ и библиотеку Института. Предавање др Јоване Јовановић о раду и циљевима ове установе, као и о развоју српског књижевног језика, било је изузетно занимљиво и информативно. У разговору са ученицима, посебно је истакнута потреба да се очува српски језик. Милица Рабреновић, истраживач приправник, говорила им је о раду  Одсека за стандардни језик. Циљ Одсека јесте да се на организован начин, користећи се достигнућима савремене лингвистике у земљи и свету, приступи описивању савременог српског језика на свим језичким нивоима, што би водило осавремењавању и допуњавању његове норме.

Након посете Институту, Милица Рабреновић је одвела ученице да посете Музеј Вука С. Караџића и Доситеја Обрадовића. Зграда у којој се налази музеј је једна од најстаријих зграда у Београду. Подигнута је у првој половини 18. века и једно време је била седиште Велике школе коју је основао Доситеј Обрадовић, а Вук Караџић је био један од првих ученика. Слободно време ученице су искористиле шетајући Калемегданом, што је допринело даљем уживању и обогатило њихово искуство.

Фото: ЕТШ Кула

Извор: ЕТШ Кула

Претходни чланакРасписан конкурс за суфинансирање пројеката примене соларне енергије
Следећаи чланакУ недељу у Сивцу предавање архимандрита др Клеопе Стефановића

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here