Снови се остварују: Ускоро 200 km/h од Новог Сада до Суботице (ВИДЕО)

Фото: Војводина уживо

НОВИ САД/СУБОТИЦА – Невероватном брзином реализује се пројекат изградње дела брзе пруге од Новог Сада до Суботице. Председник Србије, Александар Вучић, током гостовања на РТС-у најавио је да ће овај део пруге бити готов до септембра месеца, а након тестирања, први путници моћи ће да се превезу већ почетком децембра ове године.
Kинеске железнице улажу додатни напор и повећале су број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године, рекли су Вучићу представници кинеских компанија “China railway international” и China communication construction company, приликом обиласка радова, почетком фебруара месеца.

У видео прилогу портала Војводина уживо, погледајте како данас, из птичије преспективе, напредују радови на изградњи брзе пруге и на реконструкцији железничких станица:Пројектом реконструкцијом и изградњом брзе пруге, предвиђена је и реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Kисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима ( Руменка, Врбас и Ловћенац).

На овој деоници брзе пруге биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и других саобраћајних објеката.

Најимпозатнији и највећи објекат на траси брзе пруге је вијадукт у Врбасу, дужине 1,6 километра. Вијадукт ће бити двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра. Сви стубови новог железничког вијадукта у Врбасу су армиранобетонски, док се челичним конструкцијама премошћава укупно осам распона, сваки дужине 48,7 метара.

Степен завршености градње Вијадукта је око 80 одсто и план је да буде завршен до краја марта 2024. године. Пројекат градње брзе пруге Нови Сад – Суботица се финансира из кредита кинеске Ексим Банке и буџета Србије. Радови су почели 1. јула 2022. године.

Деоница Нови Сад – Суботица дуга је 108,2 километра, а радовима је обухваћена изградња два колосека пруге до границе са Мађарском код Kелебије. Укупна вредност радова износи 1,16 милијарди долара.

Радове изводи конзорцијум кинеских компанија China railway international и China communication construction company.

Kада радови буду завршени, од Београда до Суботице, возови ће ићи сат и 15 минута, а од Новог Сада до Суботице биће потребно само 40 минута.

Тест возови за тестирање новопостављене брзе пруге стижу укоро, рекао је Александар Вучић гостујући на РТС-у. – Па то, људи, није иста земља. Волите ме, не волите ме, то је друга земља – рекао је Вучић.

Ово је капиталан пројекат у железничкој инфраструктури, 140 година након што је пуштена у рад прва пруга у Србији.

На читавој деоници пруге за велике брзине Београд – Нови Сад – Суботица – Kелебија неће бити путних прелаза. Након Kелебије, српске пруге биће повезане са 152 километра пруге у Мађарској, где би радови требало да буду завршени до краја 2026. године.

 

 

Извор: Војводина уживо

Претходни чланакТајкунска Нова С опет покушала да оцрни Вучића: Приказали су његове фантастичне резултате!
Следећаи чланакНије било лако изабрати: Ово су топ 3 Ђиласове лажи, у конкуренцији од стотину колико их је имао велики барон!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here