УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ! Из Хрватске прети страшно загађење, вирус пронађен у морској храни

Фото: Pixabay

Право ширење овог изузетно заразног вируса очекује се у туристичкој сезони

Права узбуна завладала је на обалама Јадранског мора након што је Европски систем брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (РАСФФ) објавио да је у производу из Хрватске пронађен норовирус, што је потврђено контролом на италијанском тржишту. Kако је наведено у саопштењу, ради се о морским производима, конкретније шкољкама назива брбавицама, а које се још називају и морским тартуфима. Обзиром на постојање ове врсте вируса у води, вероватноћа да су заражене и рибе је огромна! Додаје се и да је ризик за здравље у овом случају веома озбиљан и да су стога у Италији након спроведене контроле о свему обавестили надлежне.

Норовирус је вирус који узрокује гастроинтестиналну инфекцију. Симптоми норовируса су врло изражени и укључују повраћање и пролив, који могу бити прилично интензивни и могу довести до дехидрације. Поред повраћања и пролива јављају се болови у стомаку, грчеви, мучнина, главобоља и висока температура.

Симптоми обично почињу нагло, често у року од 12 до 48 сати након излагања вирусу. Норовирус је веома заразан вирус који се шири тако што особе једу храну или пију воду која је загађена узрочником. Ово се догоди ако се храна обрађује водом загађеном норовирусом или ако храна и вода ступају у контакт с траговима излучевина на рукама заражених или незаражених особа које би могле садржавати вирус, наводи се у саопштењу Хрватског завода за јавно здравство.

Узрок је изливање канализације у море
Поводом овог случаја контактирали смо неколико еколога и биолога који су се сложили да је норовирус последица великог загађења морске воде у Хрватској, поготово када се узме у обзир лоша канализациона инфраструктура и изливање отпадних вода директно у море. Према њиховим речима, вирус је само последица дугогодишњег занемаривања ових еколошких проблема у Хрватској.

С овим проблемом се Хрватска већ дуго година суочава, али тамошње власти упорно покушавају да га сакрију. Претходних деценија учињено је много на „шминкању“ обале и маскирању неугодне истине, али то очигледно није дало резултате.

Ширење вируса у туристичкој сезони

Нажалост, појава норовируса у шкољкама представља тек почетак еколошке катастрофе која предстоји. Наиме, право ширење вируса очекује се већ почетком туристичке сезоне када мноштво људи буде изложено овом вирусу како током купања у мору, тако и конзумирањем рибе и морских плодова са хрватске обале.

С обзиром да је норовирус веома заразан, стучњаци упозоравају да вирус може да се прошири и у околне земље, што би могло да изазове несагледиве проблеме.

Додају и да Хрватска под хитно треба да уложи огромна средства у модернизацију система канализације и управљања отпадом дуж обале како би се спречило даље загађење мора, иако није реално да се овај проблем може решити у року од неколико година. Такође, потребно је усвојити и применити строже прописе који ће контролисати испуштање отпадних вода и фекалних материја у море.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакКарате клуб „Хајдук“ међу најуспешнијим клубовима на Првенству Војводине
Следећаи чланакБИРОДИ потврдио медијски терор Н1: Вучићу 0,5 одсто позитивних прилога, ђиласовцима нула негативних

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here