Динко Грухоњић добија 330.000 динара по тексту од страних фондација

Фото: Al Jazeera

НОВИ САД – Динко Грухоњић, новинар, уредник и професор на Филозофском факултету у Новом Саду, постао је синоним за екстремни аутошовинизам. Последњих дана посебно су актуелне његове отровне изјаве према српском народу и држави.
Нажалост, ово није први пут, али јесте један од најгнуснијих напада до сада. Грухоњић користећи позицију професора утиче и на образовање и могуће формирање критичког мишљења будућих генерација новинара, а својим токсичним ставовима утиче на младе из позиције ауторитета.

Његова гротескна изјава о задовољству због тога што дели име са ноторним усташким злочинцем Динком Шакићем само је врх леденог брега његовог аутошовинизма.

Оно што треба напоменути је да је овај профеосор ангажован и на другим пројектима из области медија, где поред додатних финансија које добија од страних фондација, пише и дистрибуира текстове чији циљ је блаћење и унижавање државе Србије.

Динко Грухоњић је оснивач и дугогодишњи председник НДНВ – Независног друштва новинара Војводине (од 2006. до 2014. године), које контролише бројне портале, и медијске куће (Аутономија инфо, Воице) у северној српској покрајини.

Са којим цифрама барата Грухоњић види се на примеру финансијске донације од стране НЕД-а (Натионал Ендоwмент фор демоцрацy) за сајт www.аутономија.инфо, уочи председничких избора 2012. године, добио је 242.000 долара за 80 текстова – прецизније нешто мало више од 330.000 динара по тексту!

Грухоњићев НДНВ је исте године добио и 250.000 долара од Рокфелерове фондације, 180.000 евра од Европске комисије и више десетина хиљада евра од других атлантистичких фондова.

Све до 2016. године Динко Грухоњић је председавао Kомисијом Министарства културе Србије за финансијску подршку медијским пројектима. Kао председник те комисије, доделио је сам себи (тј. Независном друштву новинара Војводине – НДНВ) само у једној години (2015.) милион динара. Те 2015. године од канцеларије ЕУ у Београду НДНВ је добио 130.000 евра донације.

Током прошле године, само од Рокфелер фондације НДНВ је добио 120.000 долара, 2021. године 100.000 долара, а 2019. године 180.000 долара.

Ова река новца која се слива ка Грухоњићу траје до данас, па тако његов сајт аутономија.инфо објављује 2023. године, између осталог, и серију чланака „посвећених руској и кинеској пропаганди у Србији”, а затим и публикацију у којој су сви ти чланци сабрани – у оквиру пројекта Аналyсис оф Руссиан анд Цхинесе Политицал, Ецономиц анд Цултурал Пропаганда ин Сербиа анд тхе Регион: Трендс анд Цонсеqуенцес. Није назначено колико је коштала ова компилација текстова и ко ју је платио. Ако није финансирана од стране спољашњих донатора, што би по Kодексу новинара морало да се назначи, може се претпоставити да је НДНВ сам осмислио и за своје потребе написао дате текстове и публикацију.

И поред свега наведеног, да поседује и контролише део медија у Војводини, који се између осталог финансирају и из страних донација, да је годинама председавао државном комисијом за доделу средстава медијима, да има слободне руке да обликује умове будућих новинара на државном факултету као професор, Динко Грухоњић даје себи за право, уживајући у слободи говора, да спинује тренутну ситуацију и оптужује државу и друге медије да га нападају.

Извор: Војводина уживо

Претходни чланакХушкањем грађана желе да се дочепају власти: Ђиласовци под маском лажне бриге за екологију протестују и тероришу грађане Блока 63!
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here