У Средњој школи ,,Петро Кузмјак“ одржано републичко такмичење из Агенцијског и хотелијерског пословања

Фото: Средња школа ,,Петро Кузмјак”

РУСКИ КРСТУР, 25.03.2024. – Средња школа ,,Петро Кузмјак“ из Руског Крстура била је домаћин републичког такмичења из Агенцијског и хотелијерског пословања на коме учествују ученици 4. разреда образовног профила Туристичко – хотелијерски техничар. Такмичење је трајало два дана и окупило је 12 ђака из свих делова Србије – из Чајетине, Бајине Баште, Врања, Београда, Суботице, Инђије, Лесковца, Титела, Смедерева, Ниша и, наравно, из Руског Крстура.

Први дан такмичења био је посвећен тесту стручно-теоријских знања и практичном задатку израде туристичког аранжмана, док су другог дана ученици израђивали практичан рад у вези рецепцијског пословања. У слободно време, домаћини су их провели кроз Руски Крстур и упознали са локалном средином и русинском заједницом за коју многи претходни нису чули.

По речима директорке школе, Наталије Будински, могу да буду поносни на успех и организацију овог такмичења, с обзиром на то да су се такмичили са школама које се целокупно баве облашћу туризма, док школа ,,Петро Кузмјак“ има само један такав смер:

,,Ово је био велики изазов за нас. До сада нисмо имали прилике да организујемо такмичење из области стручних предмета. Такмичење је трајало два дана и ученици су решавали низ задатака, што је захтевало доста сложену организацију. Могу да кажем да смо се истакли у овој сфери образовања, у области туризма, јер имамо само једно одељење туристичког техничара, а такмичимо се са школама које се целокупно баве том облашћу, па можемо да будемо поносни на овај успех и организацију. Само такмичење је захтевно, а у слободно време смо их провели кроз Руски Крстур и упознали са локалном средином и русинском заједницом. Многи од њих никада нису чули за Руски Крстур и за русинску националну мањину тако да смо гледали да их упознамо са нашом традицијом“.

Уочи такмичења, како би такмичари и ученици школе имали боље и савременије услове за рад, један кабинет је комплетно опремљен и њега је, у друштву директорке, обишао и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић.

,,Уочи овог такмичења, како бисмо такмичарима, а онда и нашим ученицима, обезбедили боље услове за учење, реновирали смо један кабинет. Ентеријер је савремен и надам се да ће резултати у области туризма, али и у осталим областима, бити одлични. Наша школа има ту част и успели смо да добијемо две акредитације за Ерасмус програме. То значи да имамо унапред обезбеђена средства за усавршавање наших ученика у иностранству – како ученика који иду у стручну школу, тако и ученика гимназије, тако да су и ове године гимназијалци били на усавршавању у Риму где су радили на дигитализацији“.

Фото: Средња школа ,,Петро Кузмјак”

Када је реч о резултатима, треће место деле Душица Лекић из Суботице, Валентина Ивановић из Врања и Сара Илић из Смедерева, друго место освојила је Тамара Савић из Београда, а победник такмичења је Александар Милошевић из Параћина, чија школа ће наредне године бити домаћин овог такмичења. По речима његове менторке, Марије Ракић, припреме су биле напорне, али су се исплатиле, а иако је и раније водила ученика на ово такмичење – ово је прва победа.

,,Припреме су биле изузетно напорне. Припремали смо се од децембра. Ја сам му стално говорила да учи, доста смо вежбали и то се исплатило. Имали смо два практична задатка, где је Александар показао изузетну брзину јер је на крају испао најбољи од свих. И раније сам имала ученике на овом нивоу такмичења, али ово је први пут да смо победили и ово је за мене право изненађење. Звала сам директора који је био изненађен, али смо спремни да будемо домаћини. Већ смо били домаћини Републичког такмичења из рачуноводства, тако да имамо искуства у томе“.

Из Средње школе ,,Петро Кузмјак“ захвалили су се Општини Кула, Туристичкој организацији Општине Кула, Универзитету Сингидунум, као и ученицима и заполенима у школи на подршци и залагању да се ово такмичење што успешније спроведе.

Извор: Qmedia

Претходни чланак56. Општинска смотра рецитовања: Одабрани најбољи рецитатори општине Кула
Следећаи чланакДокументарни филм “Анатомија обмане-Рачак” од данас на Јутјубу- Ексклузивна сведочанства о трагичним догађајима из 1999. године (ВИДЕО)

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here